Зі шкільної програми приберуть роман про Голодомор

01 лютого 14:41

У новому шкільному підручнику з української літератури для учнів 11-х класів роман Василя Барки «Жовтий князь», що розповідає про Голодомор в Україні, рекомендований лише для додаткового самостійного читання. Між тим, у підручнику з'явився розділ «Українська російськомовна поезія», у рамках якого школярі познайомляться з творчістю Миколи Ушакова, Бориса Чичибабіна, Леоніда Вишеславського і Леоніда Кисельова.

 

Окрім того, школярі і надалі будуть продовжувати вивчати творчість Івана Драча, Ліни Костенко, Дмитра Павличка, незважаючи на те, що ще у червні міністр освіти Дмитро Табачник заявляв про намір урізати курс української літератури. Тоді чиновник заявив, що в курсі української літератури будуть представлені більше письменники-класики, на яких ґрунтувалася висока духовна література XIX - початку XX століття.

Між тим, деякі фахівці пропонували включити у шкільну програму твори, в яких головна дія розгорталося у минулому столітті в Україні. Зокрема, мова йшла про роман Миколи Островського «Як гартувалася сталь» і романі «Біла гвардія» Михайла Булгакова. Проте ці ініціативи не знайшли підтримки.

Необхідність створення нового підручника продиктована переходом українського середньої освіти з 12-річною на 11-річну систему.

Нагадаємо, минулого тижня Міністерство освіти затвердило концепцію літературної освіти.

За матеріалами Комментарии