Вкрадену багато років тому картину Шагала продадуть на аукціоні в Ізраїлі

17 сiчня 05:04

Картину знайшли у речах померлої жінки

 

Картину Марка Шагала "Сходи Якова", вкрадена в Тель-Авіві в 1996 році, продадуть на аукціоні.

На аукціоні в місті Герцлія виставлять на аукціон картину Марка Шагала "Драбина Якова", повідомляє газета The Times of Israel. Вкрадена в 1996 році картина знайшлася за непевних обставин в Єрусалимі в 2015 році, передає Белта.

Картина написана Шагалом близько 1973 року. Як вказує газета The Jerusalem Post, очікується, що її продажна ціна складе від $ 150 тис. до $ 250 тис.

З 1950 по 1970 роки Шагал створив кілька версій картини "Сходи Якова". Одна з них у 1996 році виставлялася в галереї в Тель-Авіві і була вкрадена, а страхова компанія виплатила компенсацію власнику. Полотно вважалося зниклим, але в 2015 році його знайшли родичі померлої жительки Єрусалиму серед її речей.

Спадкоємці вирішили продати полотно, вони звернулися в Комітет Шагала - організацію, яка займається збереженням спадщини художника. Комісія встановила, що полотно було вкрадено, і звернулася в поліцію, а страхова компанія зажадала повернути їй полотна. У спадкоємців не було ніякої інформації про те, як картина виявилася в речах померлої, і суд повернув полотно страховикам, а ті виставили його на торги.

Марк Шагал народився у Вітебську в 1887 році, навчався у Вітебську і Петербурзі. У 1918 році був призначений комісаром у справах мистецтв Вітебського губвиконкому. З 1923 року Шагал жив у Парижі. Він помер у Франції в 1985 році.

В Україну із США повернулася картина, яка була викрадена нацистами з Дніпропетровського музею під час Другої світової війни. Багаторічні заходи і процедури щодо повернення картини завершені.

Це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України і США в поверненні пам'яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон.

Особливе значення в процесі повернення твору мистецтва мало доброзичливе ставлення американської сім'ї Девіда і Габріели Трейсі, у яких картина перебувала останні тридцять років, до передачі картини народу України.