Вчені створили глобальну базу даних людських культур

10 липня 15:30

До бази даних увійшла інформація про більш ніж 1400 людських спільнот.

 

Міжнародний колектив учених створив базу даних D-PLACE, яка об'єднує дані про місця, мови, культури і навколишнє середовища. База графічно оформлена і викладена у відкритий доступ на сайт проекту.

База поєднує в собі дані про харчові уподобання, особливості вступу в шлюб, ігри і культурне розмаїття світу. У ході створення D-PLACE вчені використовували дані про 1400 людських спільнот. Під "спільнотою" дослідники розуміють спільність людей, об'єднаних спільною територією, мовою і культурними практиками. Більшість культурних відомостей бази даних засновані на етнографічних дослідженнях, проведених у ХІХ-ХХ століттях.

Читайте також: Вчені розробили першу карту пилових бур на Марсі

D-PLACE дає можливість візуалізувати інформацію у вигляді таблиць, карток або лінгвістичного дерева, що полегшує порівняння різних культур і оцінку їхнього взаємовпливу. Пошук можна проводити за культурним практикам, факторам навколишнього середовища, мовною сім'єю або регіоном світу.

Раніше в мережі з'явилася інтерактивна Google-карта з пам'ятками України. Мітками на карті творці виділили три групи: Місця, Замки і Архітектура, Концерти та Фестивалі. Останній розділ містить дати проведення івентів, а також посилання на сайти заходів.