В Одесі відкрито виставку антирадянського руху в Україні й Литві

27 лютого 20:59

В Одесі місцеві активісти Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих, товариства «Просвіта» й ВО «Свобода» відкрили виставку «Антирадянський рух опору в Україні та Литві в 1917-1962 роках».

 

У церемонії відкриття брали участь колишній воїн УПА Роман Лесів та депутат сейму Литовської Республіки, член комітету із закордонних справ Егідіюс Варейкіс.

На виставці показано карти періоду визвольної війни, різноманітні речі воїнів, унікальні історичні матеріали, які свідчать про героїчну боротьбу народів України та Литви за національне визволення.

За словами Варейкіса, для нього честь бути присутнім на відкритті виставки, «організатори якої прагнуть зберегти пам'ять про попередників, які боролися за нашу свободу».

«Завдяки їхньому подвижництву маємо прекрасну нагоду бути присутніми тут. І пишаємося, що наші повстанці "лісові брати" офіційно визнані державою національними героями», - зазначив литовський депутат.

Під час засідання «круглого» столу на тему: «Боротьба України й Литви за незалежність до і після Другої світової війни" голова одеського братства ОУН-УПА Михайло Перегінчук запитав публіку: «Чи за таку державу боролись українські повстанці, чи думали вони, що після здобуття Незалежності державою керуватимуть криміналітет і нащадки червоних окупантів?»

Голова обласної організації ВО «Свобода» Кириленко заявив, що «українці, прибалти, білоруси завжди були солідарними в боротьбі проти московського більшовизму. Не завершилася ця боротьба й досі. Знову актуальна ідея створення потужного союзу країн Балтійсько-Чорноморської осі, що міг би стати форпостом європейської цивілізації перед тотальним наступом «Газпрома» і «Русского мира».

При цьому, Егідіюс Варейкіс зауважив, що політики країн-членів Євросоюзу і НАТО не констатують чіткого бажання України інтегруватися в європейське співтовариство вільних народів.

«Певна річ, ми не можемо цього нав`язувати проти вашої волі. У нас є така концепція - «Propose but not impose» («Пропонуй, але не нав`язуй»). Однак важко дискутувати про перспективи вступу України до Євросоюзу і НАТО, бо складається враження, що в України нема чіткого розуміння, яка геополітична орієнтація для неї найкраща: не можна ж однією рукою грати в Росії, іншою - у Брюсселі», - сказав політик.

За матеріалами УНІАН