Україна представить на Берлінале фільм про Гарета Джонса

05 лютого 15:24

Картина є спільним виробництвом України, Польщі та Великої Британії.

 

З 7 по 17 лютого у Німеччині традиційно пройде Берлінський міжнародний кінофестиваль, який є одним з найпомітніших кінооглядів планети. Українська складова на цьогорічному Берлінале досить істотна. Саме тут відбудеться світова прем'єра картини "Містер Джонс", яка стала спільним виробництвом України, Польщі і Британії, повідомляє спеціальний кореспондент DT.UA в Берліні Ірина Зубавіна.

Польська режисер Агнешка Холланд розповідає в своєму фільмі про валлійського репортера Гарета Джонса, який у 1933 році знайомиться в Москві з журналісткою Адою Брукс - і згодом дізнається про звірства сталінського режиму. Гарет Джонс відправляється на пошуки правди, починає своє розслідування злодіянь більшовиків. Він ховається від спецслужб, потрапляє в драматичні життєві колізії, намагається відкрити правду про Голодомор в Україні 1933-го, про масові репресії, цензуру.

Зйомки фільму проходили не тільки в Україні, але й у Великій Британії та Польщі. Знімальний період стартував у березні 2018-го в українській столиці. Як кажуть творці стрічки, московські сцени знімали в Харкові. Рік тому стало відомо, що акторський склад цього проекту посилять такі зірки як Джеймс Нортон і Ваннеса Кірбі.

Крім того, на Берлінале також буде представлений український стенд Ukraine Is Your Destination ("Україна - твій напрям").

Фільмом відкриття Берлінале-2019 стала "Доброта незнайомців" (режисер Лоне Шерфіг, Данія, Канада, Швеція, Німеччина). До основної програми фестивалю увійшло 23 фільми, з яких 17 візьмуть участь у змаганні, інші будуть показані поза конкурсом. В тому числі для 20 фільмів фестивальний показ стане світовою чи європейською прем'єрою.

Детальніше про подію читайте у статті Ірини Зубавіної в найближчому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".