У Києві відкрилася виставка "Погляд крізь віки. Дослідження та реставрація"

Автор : Василь Артюшенко
02 липня 13:24

На виставці представлені експонати з понад 60 музеїв України, врятовані Національним науково-дослідним реставраційним центром - флагманом української школи реставрації.

 

Цього року на державному рівні відзначатиметься 80-річчя з дня заснування Центральних республіканських майстерень з реставрації цінних музейних експонатів (нині - Національний науково-дослідний реставраційний центр України). З нагоди видатної дати Реставраційний центр організував і представив у Музеї історії Києва виставковий проект "Погляд крізь віки. Дослідження та реставрація". На виставці представлені відреставровані експонати з понад 60 музейних закладів з усіх регіонів України. Це лише невелика частка музейних предметів, врятованих фахівцями Центру. Виставка відзначається масштабністю експозиції, широкою географією представлених музейних колекцій, глибиною поданої інформації щодо науково-реставраційних здобутків фахівців за 80 років діяльності закладу.

На сьогодні Реставраційний центр - провідний у державі, найстаріший у галузі реставрації спеціалізований заклад культури зі збереження, дослідження, консервації та реставрації предметів Музейного фонду України. За час діяльності Реставраційного центру України (головна організація у Києві, філії у Львові, Одесі, Харкові) його фахівцями врятовано та збережено для майбутніх поколінь десятки тисяч експонатів, що є окрасою практично всіх музейних зібрань України.

Кличко стверджує, що на Поштовій площі буде створено музей. За словами мера, прийняте Київрадою рішення передбачає створення музею на місці розкопок.