У Києві відкрилася виставка ікон на ящиках з-під набоїв

30 серпня 14:47

У роковини Іловайської трагедії відбулася презентація нового циклу робіт Соні Атлантової та Олександра Клименка "Іловайський деісис".

 

У київській галереї "КалитаАртКлуб" відкрилася виставка "Іловайський деісис", яка є частиною масштабного волонтерського мистецького проекту "Ікони на ящиках з-під набоїв". Проект за останні два роки експонувався у кількох десятках міст Європи, зокрема у будинку Європарламенту та Литовському сеймі і зібрав майже 2 млн. грн. Зібрані кошти йдуть на шпиталь, тим хто на фронті, тим, хто у прифронтовій зоні.

Художники Соня та Олександр створюють ікони кольоровими олівцями, дотримуючись техніки канонічного іконопису. "Цей проект говорить про смерть і життя. Ящики з-під набоїв - символ смерті, символ війни, а ікони в Європі та Україні - символ життя. Всі ж хочуть, щоб життя нарешті перемогло, смерті не було, тому воно зачіпає. Цю війну всі звикли переживати через медіа, через інтернет. Люди розуміють, що щось не так у цьому віртуальному переживанні. Ці ікони привезені звідтіля, вони ще дихали кіптявою війни, люди можуть навіть потримати ці арт-об'єкти в руках", - розповів Олександр Клименко.

"Проект демонструє людяність. Ці ікони нагадають нам, про загиблих. Ніщо так не зрошує землю, як кров праведників", - сказав на відкритті виставки керівник Першого добровольчого мобільного шпиталю Геннадій Друзенко.

"Різні люди приходять на виставку. Хтось дізнався про проект з фейсбуку, хтось хотів безпосередньо подякувати художникам і підтримати ПДМШ. Приїхали відома письменниця з Донецька Олена Стечкіна, директорка Програми ім. Фулбрайта в Україні Марта Коломиєць, душпастир УГКЦ Костянтин Пантелеєв, кобзар, бандурист і лірник, лідер гурту "Хорея Козацька" Тарас Компаніченко, а також відомі дипломати та медійники.

Раніше у Києві показали "Дещо спільне". В КОДА відкрилася фотовиставка на тему міжрелігійного діалогу.