Таїланд вийшов із конвенції ЮНЕСКО про культурну спадщину

28 червня 10:24

Таїланд відкликав свій підпис під Конвенцією про охорону всесвітньої та культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

Прийняття такого рішення пов'язане з небажанням Комітету всесвітньої спадщини відкласти розгляд плану управління храмом Преах Віхеар, який згідно зі списком, закріплено за Камбоджею, з чим королівство категорично не згодне.

Голова таїландської делегації Сувіт Кхункітті повідомив, що Таїланд інформував комітет про своє рішення на знак протесту проти початку розгляду такого плану, який зокрема містить масу суперечних визначень.

"Комітет проігнорував наш запит, незважаючи на те, що даний крок може серйозно ускладнити ситуацію на таїландсько-камбоджійському кордоні. Вони не піклуються про наш суверенітет і території. Їх турбує лише стан храму, при тому, що ми заявили, що готові відвести війська, як тільки Камбоджа зробить такий же крок. Тільки виведення військ дозволить зберегти об'єкт", - повідомив чиновник.

"Якщо Комітет ЮНЕСКО все-таки розгляне план управління храмом без нашої участі, винесені рішення не здійснять на нас ніякого впливу", - заявив Сувіт Кхункітті.

Відносини Таїланду і Камбоджі загострилися у 2008 році, коли ЮНЕСКО внесло храм Преах Віхеар до Списку всесвітньої спадщини як камбоджійський об'єкт. Храм знаходиться на кордоні двох країн, де не проведено демаркацію. Бангкок продовжує оскаржувати приналежність ділянки землі у 4,6 кв. км.

Обидві держави підвели до храму збройні сили, за цей час близько Преах Віхеар кілька разів спалахували перестрілки, загинули десятки людей. Камбоджа наполягає на вирішенні конфлікту за участю міжнародних посередників. Позиція Таїланду - сісти за стіл переговорів без участі третіх осіб та вирішити питання демаркації кордонів.

Як повідомлялося, раніше ЮНЕСКО включило до списку Всесвітньої спадщини 8 нових об'єктів.