Суд дозволив розкрити корпус "Титаніка" і дістати телеграфний передавач

21 травня 14:07

Корпус корабля розкриють вперше з моменту аварії.

 

Вперше за 108 років, які пройшли з моменту загибелі "Титаніка", дослідники отримали можливість розкрити його корпус і дістати з його борту артефакт. Ціллю дослідників є телеграфний передавач Marconi, який команда корабля використовувала для того, щоб послати сигнал лиха, повідомляє The Washington Post.

Експедицію схвалив федеральний суд Вірджинії. Суддя назвав її "унікальною можливістю відновити артефакт, який буде частиною спадщини, залишеної незгладимою втратою "Титаніка"".

Через затримку у повідомленнях, оператори корабля довгий час ігнорували оповіщення про льоди від інших кораблів. Разом з тим, незабаром вони почали відправляти повідомлення з закликами про допомогу.

Компанії R. M. S. Titanic (RMST) все ще належить надати суду детальний план операції. Вона має намір розпочати дослідження цього літа, відправивши до "Титаніка" роботів, які зможуть акуратно витягти передавач з борту корабля. Представники компанії сподіваються відновити його до робочого стану.

Проти кампанії виступає Національне управління атмосферних і океанографічних досліджень. Його представники стверджують, що "Титанік" слід розглядати як братську могилу, а не сховище артефактів. Противники експедиції стверджують, що передавач був стандартним для тих часів обладнанням, тому він не представляє ніякої історичної цінності за межами корабля.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Що не так із Концепцією змін до Конституції

Як повідомлялося, наприкінці минулого року фахівці отримали доступ до уламків "Титаніка", похованих на дні Атлантичного океану. Фахівці компанії Atlantic Productions оглянули корпус пароплава і прийшли до висновку, що судно після більш ніж століття під водою знаходиться в жалюгідному стані.