Словник сучасної української мови та сленгу обрав слово року

05 сiчня 03:46

За дев'ять місяців 2018 року інтерес суспільства до нього лише зростав.

 

Словник сучасної української мови та сленгу "Мислово" обрав "томос", словом 2018 року. На думку укладачів словника, воно є символом утворення єдиної помісної церкви в Україні та подальшого відходу від ідеологічного впливу Москви.

Крім цього, донедавна це грецьке слово було відоме лише вузькому колу посвячених у релігійну термінологію людей, проте минулого року воно викликало найбільший інтерес у широкого загалу.

Вперше у вітчизняному публічному просторі воно з'явилось у квітні 2018 року, коли президент Петро Порошенко попросив парламент підтримати звернення до Вселенського патріархату про надання автокефалії українській церкві. Відтоді інтерес до нього лише зростав.

У грудні українці визнали об'єднання церкви та надання томосу ПЦУ головною політичною подією року, що минув.

Конкурентами переможця були:

"євробляхи" – як і в 2017 році, це слово продовжувало хвилювати значну частину українського суспільства.

"безкарність" – неналежне розслідування правоохоронними органами жорстоких нападів на журналістів та активістів лише посилило увагу суспільства до цього слова.

"агресія" - у зв'язку з морською агресією РФ у Керченській протоці та захопленням у полон 24 українців.

"воєнний стан" – було запроваджено у відповідь на російську агресію на морі. Проте через його вкрай обмежений характер вираз не став визначальним у 2018 році.

"новічок" – слово, яке не сходило зі шпальт провідних світових видань та стало символом політики Кремля

Словник "Мислово" створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі.

"Мислово" обирає слово року вшосте. Словом року-2013 став "євромайдан", 2014 – "кіборги", 2015 – "блокада", 2016 – "корупція", а 2017 – "безвіз".

Раніше Оксфордський словник назвав словом 2018 року прикметник "токсичний" – слово походить від латинського toxicus, що означає "отруйний" або "просякнутий отрутою". У 2018 році кількість переглядів сторінки з тлумаченням цього слова збільшилася на 45%.

Нагадаємо, 15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

6 січня митрополит Епіфаній від імені Православної церкви України отримає від Вселенського патріарха Томос про створення об'єднаної церкви.

Докладніше про майбутнє православного устрою в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".