Розмір чобіт Наполеона довів, що він не був "коротуном"

29 листопада 12:54

Чоботи для верхової їзди виставили на аукціон у Парижі.

 

Пара чобіт для верхової їзди, яку Наполеон носив під час вигнання на острові Святої Олени, виставлена на торги в Парижі. Як повідомляє "Рейтер", оціночна вартість лота становить 50-80 тисяч євро.

За словами аукціоністів, розміри взуття говорять про те, що уявлення про низький зріст Наполеона є помилковими. Так, розмір чобіт відповідає сучасному 40-му, а образ коротуна був породженням англійської пропаганди.

"Перед нами пара чобіт для верхової їзди зі шкіри дуже високої якості, розмір яких відповідає сучасному 40-му. Сьогодні вважається, що імператор був коротуном, що абсолютно невірно, оскільки його зріст становив 1 метр 69 сантиметрів. Це зовсім немало для його часу. Образ коротуна - породження англійської пропаганди. На англійських карикатурах його зображували у вигляді маленького товстуна в оточенні куди більш високих людей, що не відповідає історичній правді", - розповів аукціоніст Александр Жикейо.

Дослідники вважають, що чоботи, виставлені на аукціоні, Наполеон носив на острові Святої Олени, де помер у 1821 році. Їх повернув до Франції ад'ютант скинутого імператора, який супроводжував його в засланні, генерал Анрі Бертран. Цей факт, а також клеймо паризького шевця, у якого купував взуття Наполеон, можуть служити надійним доказом автентичності пари.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше на аукціоні в США продали недопалок сигари Черчілля. Експонат являє собою недопалену кубинську сигару марки La Corona, виготовлену на замовлення. Недопалок досягає 10 см в довжину.