Пояснена популярність серіалу "Чорнобиль"

28 травня 17:50

Глядачі відчувають, що влада бреше їм у розпал катастрофічних кліматичних змін.

 

Серіал "Чорнобиль", який вийшов приблизно в один час з фіналом серіалу "Гра престолів", зумів стати найбільш рейтинговим шоу в історії. І це незважаючи на те, що у нього не було агресивної рекламної кампанії і ніхто не роздував великих сподівань, які можна було б порівняти з нетерпінням перед виходом фіналу саги про Вестерос.

І все ж "Чорнобиль" став серіалом з найвищою оцінкою на сервісі IMDb, отримавши 9,7 бала з 10 можливих. Чому "Чорнобиль" з'явився на екранах саме зараз? Тут є певне припущення, повідомляє "УНІАН" з посиланням на Gazeta Wyborcza.

У серіалі важливі не деталі самої катастрофи на Чорнобильській АЕС. Тому що мало хто здатний зрозуміти, що там відбувається з тими електронами, ядрами і напіврозпадом. Це все нудно і цікаво лише для "заучок". Ще менш важливими є зусилля тих, хто намагався скоротити наслідки аварії на передовій, заплативши за це своїм здоров'ям і життям. Ні шахтар з киркою, ані пожежний зі шлангом не виглядають так само привабливо, як дракон з серіалу-конкурента над мальовничим містом.

Найважливішим у серіалі, його суттю, стало розкриття піраміди брехні і недбалості, на якій стояв СРСР, і яка поховала радянську імперію. "Вибух в реакторі? Ні, не можливо. Це лише витік води із системи охолодження. Але он видно його уламки? Ні, ніхто їх не бачить... Тут кожен грає з іншими в гру слів, тому що незручна правда може знищити кар'єру, поставити під загрозу життя того, хто її зневажає. Вона може розвалити картковий будиночок. Краще брехати без оглядки на наслідки, перекинути відповідальність на інших, не приймати рішень. Якщо закрити очі, то й проблеми не видно. Звучить смішно, але така була щоденна реальність соціалізму", - йдеться в статті.

На це накладається апарат дезінформації і пропаганди, а також машина терору, які разом утворюють ідеально нефункціонуючу державу, яка впевнено крокує до апокаліпсису і тягне інших за собою. Відзначається, що незважаючи на відмінності, які кидаються в очі, схожість також не можна заперечувати. Ми дихаємо смогом, а посухи чергуються з повінню. Вчені б'ють на сполох, але "ті, хто повинен кинутися нам на допомогу, роблять вигляд, що нічого не відбувається". Зміни клімату намагаються заперечувати, відмовлятися від вугілля ніхто не хоче, а вимирання видів пізніше можна компенсувати за допомогою клонування.

"Чорнобиль" зараз перший в списку IMDb. Але за ним стоять дві частини фільму "Планета Земля" Девіда Антенборо. У першій десятці сервісу є ще два серіали: "Наша планета" і "Блакитна планета II" Ніла Деграсса Тайсона. І це не випадковість. Люди, вочевидь, намагаються зрозуміти світ, який їх оточує, і визначити напрям пошуків свого місця в ньому. Поки що вони роблять це, не встаючи з дивана перед телевізором. Але роздуми поп-культури над світом, який балансує над прірвою, - це вже краще, ніж спроби сховатися за давно неадекватними уявленнями.