Пилип Іллєнко: "Неприпустимо підходити до закладів культури з тими ж мірками, що й до бізнесу"

28 сiчня 17:10

Скандальні події навколо кінотеатру "Київ" тривають близько місяця.

 

У столиці вже близько місяця не вщухає скандал навколо кінотеатру "Київ": перед Новим роком команді Культурного центру без жодних вмотивованих пояснень вирішили відмовити в продовженні оренди. Подібна ситуація схвилювала культурне співтовариство, оскільки зміна орендаря - це часто шлях або в нікуди, або до визначеної мети, пов'язаної з приміщенням в центрі столиці. Історія з "Києвом" набуває тривожних відтінків ще й тому, що в минулому році громада втратила в центрі культові кінотеатри - "Кінопанорама", "Україна".

Ситуацію, яка склалася навколо кінотеатру, прокоментував голова Держкіно України Пилип Іллєнко. "Неприпустимо підходити до закладів культури з тими ж мірками, що й до бізнесу. Коли на порядку денному стоїть виключно економічна мета. Якщо ми говоримо про заклади культури, такий підхід - це не просто помилка, це завдає великої шкоди. Саме така політика призвела до втрати кінотеатру "Україна", який був місцем історичної значущості та місцем боротьби за незалежність України. Сьогодні ситуація з кінотеатром "Київ" ще знаходиться на тому етапі, коли її можна ефективно вирішити", - заявив він.

Голова Держкіно також підкреслив, що необхідно прорахувати, яку адекватну ціну зможе платити підприємство, виконуючи свою культурну місію. "Треба все прорахувати, а не брати якусь ефемерну цифру зі стелі, яка становить близько мільйона гривень на місяць. І після цього говорити, що ця цифра розрахована з ринкової вартості приміщення. За такою логікою у нас взагалі в центрі Києва не буде кінотеатрів, навіть комерційних, які демонструють виключно американські блокбастери", - зазначив Іллєнко.

За його словами, вимога про дотримання профільної діяльності кінотеатру з юридичної точки зору є досить умовною. "Кінотеатр "Україна" також передавали з умовою, що він залишиться кінотеатром. Спочатку в оренду, потім його приватизували, і тепер невідомо, що з ним буде", - зазначив голова Держкіно.

Читайте повністю коментар Пилипа Іллєнка у статті Катерини Константинової "Як тебе захистити, "Києве мій" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".