Підсумки 2018: найуспішніші люди та події у сфері сучасного мистецтва

30 грудня 18:05

2018 рік став успішним для декількох арт-проектів.

 

Під завісу року редакція DT.UA звернулася до відомих критиків, журналістів, аби вони запропонували свої власні версії найуспішніших представників української культури (в різних напрямах), які яскраво виявили свою творчу, креативну діяльність саме 2018-го.

Відомий український арт-критик Костянтин Дорошенко пропонує свою версію успішних осіб і подій року в сфері у сфері сучасного мистецтва. Так, Київський Центр візуальної культури (директор - викладач НаУКМА Василь Черепанин) отримав нагороду Премії ім. Ігора Забеля в галузі культури і теорії за 2018 р. А куратори Аліса Ложкіна і Костянтин Акінша за підтримки Zenko Foundation представили у Музеї Людвіга масштабну виставку сучасного українського мистецтва "Перманентна революція".

Художник Володимир Кузнєцов за підтримки громадських активістів став автором ефектного і одночасно цивілізованого художньо-історичного коментаря до твору радянського монументального мистецтва, зобразивши тріщину на Арці дружби народів у Києві. Мета акції "Тріщина дружби" - привернути увагу до долі громадян України, ув'язнених в Росії з політичних мотивів.

Художнику і куратору Олександру Ройтбурду вдалося всупереч саботажу частини депутатського корпусу Одеської облради очолити Одеський художній музей, вигравши перш конкурс на цю посаду. ОХМ став одним з головних ньюсмейкерів у мистецькому житті країни.

Анна Звягінцева перемогла на 5-му конкурсі Премії PinchukArtCentre для молодих (до 35 років) українських художників, а куратор Kyiv Art Week Євген Березницький продемонстрував життєздатність свого дітища.

Художниця Жанна Кадирова, представлена Voloshyn Gallery на ярмарку PULSE Miami Beach, отримала нагороду за перформанс-інсталяцію "Маркет" як кращий персональний проект форуму.

Детальніше про підсумки 2018 та головні успіхи в українській культурі читайте у статті Олега Вергеліса та Катерини Константинової "Трамвай "Успіх"-2018" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".