Олег Сенцов став лауреатом премії Ukrainian ID Award

05 липня 12:42

7 липня Україна та світова українська діаспора проведуть глобальний флешмоб на підтримку режисера.

 

Олег Сенцов став першим лауреатом премії Ukrainian ID Award, заснованої Міжнародним економічно-гуманітарним форумом Ukrainian ID. Премію українському режисеру присуджено за незламну силу у боротьбі за ідеали свободи. Про присудження нагороди Олегу Сенцову планувалося оголосити 7 липня, в Каневі під час урочистої церемонії форуму Ukrainian ID. Але, як повідомила президент Форуму Наталія Заболотна, нинішні обставини утримання режисера, який з 14 травня продовжує голодування у російській в'язниці, вимагають термінових дій для того, аби здійснити звільнення Сенцова.

"Олег Сенцов є людиною культури, українським кінорежисером, який став символом відчайдушної боротьби за свободу та громадянську гідність в усьому світі. Ми планували оголосити присудження йому премії 7 липня, разом із оголошенням інших лауреатів Ukrainian ID Awards. Та наразі ми не можемо втрачати жодної доби, жодної хвилини в тому, щоб підтримувати та посилювати тиск на російську владу – яка цинічно продовжує утримувати Сенцова в заручниках та ізоляції, штовхаючи його на межу життя та смерті", – заявили в Оргкомітеті Форуму.

Глобальний флешб-моб #FreeSentsov стартує у Каневі з Тарасової гори 7 липня о 19:00 за київським часом. Планується, що до нього долучиться усе світове українство.

Організаційний комітет Ukrainian ID закликає усіх українців, незалежно від місця їхнього проживання, вийти на мітинги на підтримку Олега на головні площі своїх міст, а також перед дипломатичними представництвами Росії та США.

"З Тарасової гори, сакрального для української культури місця, ми закликаємо всю українську діаспору разом врятувати Олега Сенцова. Як відомо, 16 липня у Гельсінкі пройде зустріч Дональда Трампа та Володимира Путіна, під час якої, вочевидь, обговорюватимуться дії Росії з окупації України та шляхи пом'якшення напруження між РФ та США. Ми просимо усіх українців світу довести Росії: їй ніколи не вдасться знищити чи купити людську гідність та ідеали свободи, за які покоління українців вели і продовжують вести смертельно небезпечну боротьбу. Ми чинитимемо тиск і на Росію, і на США з тим, щоби питання звільнення Сенцова та усіх українських політв'язнів стало пріоритетним і було вирішено терміново", – заявила Наталія Заболотна.

Вона також зазначила, що вручення Ukrainian ID Award представникам Олега саме в Каневі, в меморіальному заповіднику Тараса Шевченка, буде вкрай символічним через паралелі у долях Кобзаря та Сенцова.

"У XIX столітті українець Тарас Шевченко був засуджений владою імперської Росії за духовне протистояння її вбивчій, антигуманній державній політиці. У XXI столітті українець Олег Сенцов був засуджений владою неоімперського утворення за цими ж мотивами. Вони обидва стали героїчним втіленням української культури: самобутньої, незламної та надихаючої. І вони обидва приречені на волю та безсмертя в серцях українського народу", – підкреслила Наталія Заболотна.

Міжнародний економічно-гуманітарний форум Ukrainian ID – діалогова платформа, створена Фондом гуманітарного розвитку України у 2018 році. Форум вперше пройде 7 липня в Каневі, де надалі проходитиме щорічно. Тема Форуму: "План на завтра" - створення дорожньої карти дій для України та світу в умовах новітньої економіки та на фундаменті принципів гуманітарної безпеки.

Ukrainian ID Awards – щорічна премія, яка присуджуватиметься за видатні досягнення і ефективні практики в ім'я процвітання та гуманізації людства. Лауреатами премії можуть стати громадяни будь-якої країни та професійної сфери, а також організації (крім політичних), що своєю діяльністю зробили значний внесок у відповідальний розвиток світу.

Нагадаємо, що 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російській в'язниці. Він вимагає звільнити усіх українців-політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

Співробітники ФСБ затримали Сенцова навесні 2014 року в окупованому Криму. Його етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс Сенцову обвинувальний вирок – 20 років колонії суворого режиму.