"Новий Папа - це театралізація Ватикану" — з'явилася перша реакція критиків на серіал

14 сiчня 13:59

"Новий Папа" став продовженням серіалу "Молодий Папа".

 

Днями в мережі з'явилися перші серії однієї з найочікуваніших екранізацій 2020 року - серіалу "Новий Папа" режисера Паоло Соррентіно. Він став продовженням "Молодого Папи".

Роль 47-річного кардинала Ленні Белардо, який став одним з наймолодших в історії Пап Римських, зіграв актор Джуд Лоу. Після того, як його герой опиняється в комі, Ватикан починає пошуки послідовника для папи. Ним стає герой Джона Малковича Джон Бренокс.

Незважаючи на те, що в мережі з'явилися лишедві серії, успіх "Нового Папи" передбачає багато кіноманів. Тріумф серіалу передбачає і автор DT.UA, критик Олег Вергеліс. За його словами, "Новий Папа" - це окремий повноцінний фільм, який можна дивитися без оглядки на "Молодого Папу".

"У першу чергу, безперечна і нев'януча режисерська майстерність Соррентіно, який знову приголомшує величною красою на екрані, радує відмінним кастингом, продуманістю кожної мізансцени і відмінними діалогами (їх можна слухати окремо від кінокартинки - багато філософії, політики, мудрої життєвої правди)", - пише він у своєму Telegram-каналі.

За словами Вергеліса, в "Молодому Папі" Соррентіно наповнив Ватикан енергією жадання, яка виходила від гламурного героя Джуда Лоу. Однак у другій частині "характер" Ватикану абсолютно змінюється – з'являється віра.

"Віра, як політика. Віра, як порятунок. Віра, як професія. Віра, як Доля (цю тему заявляє Джон Малкович). Але головне, що виявляє Соррентіно в "Новому Папі" - це театралізація Ватикану. Колектив безжурних кардиналів - претендентів і мовчунів-шпигунів, як жива трупа академічного Театру Ватикану, де є свої резонери, герої-коханці, лиходії, субретки, суфлери і т. д. Ватикан як театральний ритуал, як дійство, яке повинно тривати всупереч хворобам, інтриг, програшів. Маневри навколо нового папи (Джона Малковича) не що інше , як пошуки нової примадонни на головну роль в прославлену трупу Ватикану. А новий папа - як Тетяна Дороніна, Аліса Фрейндліх або Наталя Сумська - тільки в інших запропонованих обставинах", - зазначає критик.

За його словами, Ватикан у "Новому Папі" - це сценічний, політичний і соціальний театр.

Нагадаємо, "Молодий Папа" був першим серіалом від Паоло Соррентіно, режисера фільмів "Велика краса", "Юність" і "Прекрасний". Його фільм "Юність" брав участь у конкурсі Каннського кінофестивалю в 2015 році і став кращим європейським фільмом року за версією Європейської кіноакадемії.