На Docudays UA покажуть 76 фільмів з різних країн світу

20 березня 16:36

Фестиваль документального кіно пройде в Києві 22 березня.

 

22 березня в Києві пройде XVI Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. До фестивальної програми цього року ввійшли 76 кінокартин з усього світу, а центральною темою Docudays UA стали права людини у цифрову епоху, зміни у людському житті, спричинені впливом цифрових технологій.

За 16 років існування Docudays UA пройшов колосальну еволюцію: від камерного заходу, яким цікавились окремі кіномани та завсідники столичного Будинку кіно - до масштабної події міжнародного значення, де престижно презентувати свій новий фільм. Разом із фестивалем росте й глядацький інтерес української публіки до документалістики.

Цього року на Docudays UA три конкурсні програми, учасники яких конкуруватимуть за призи, - DOCU/Україна (5 прем'єр українських повнометражних документальних фільмів), DOCU/Коротко (14 короткометражних стрічок з різних країн світу, серед них - 2 українських) та DOCU/Світ (10 найкращих стрічок 2018-2019 років, які мають успішну фестивальну історію).

Фестиваль відкриється показом стрічки "Bellingcat: Правда в світі постправди" голландського режисера Ганса Пула. Про роботу міжнародної команди журналістів-розслідувачів українці чи не вперше почули у лютому 2015 року, коли група Bellingcat оприлюднила своє розслідування щодо обстрілів українських військ з території Росії влітку 2014 року. Ця ж група провела ретельний аналіз даних з відкритих джерел та надала докази того, що зенітно-ракетний комплекс "Бук", що влучив у літак рейсу Malaysia Airlines Flight 17, входив до складу одної з російських військових бригад, яка базувалася на той момент у Курську.

Тематиці прав людини у цифрову епоху також присвячено окрему програму фільмів, яка називається "Мережа". Китайська кінострічка "Народна Республіка Бажання" про реальне та віртуальне життя кількох інтернет-зірок; німецько-бразильська історія "Чистильники" про онлайн-цензуру і "цифрових сміттярів", які щодня видаляють невідповідний контент з інтернет-сторінок; бельгійсько-нідерландський фільм "Сакава" про підлітків із Гани, котрі не від хорошого життя вдаються до онлайн-пошуків за допомогою чорної магії; німецька картина "Потенційний злочин" про те, як за допомогою новітніх технологій правоохоронці прогнозують злочини та вираховують у натовпі тих, хто ще не вчинив нічого протиправного, але потенційно може це зробити.

Ще одна родзинка цьогорічного Docudays UA - програма "Іран. Особисто", до якої входять 3 іранських повнометражних фільми останніх років.

Детальніше про подію читайте у статті Марини Баранівської "Docudays UA як зміна свідомості" у найближчому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".