Мумію фараона Тутанхамона в Долині царів перемістять в нове місце

20 серпня 01:57

Майже незайману грабіжниками гробницю Тутанхамона виявив археолог Говард Картер у 1922 році.

 

Мумію давньоєгипетського фараона Тутанхамона перемістять з центральної частини гробниці, яка розташована в Долині Царів поблизу міста Луксор на півдні Єгипту, в одне з бічних приміщень.

Як повідомив міністр пам'яток старовини і культурної спадщини Єгипту Мамдух ад-Думаті, таке рішення прийнято через незручності нинішнього розташування скляного саркофага з мумією у вузькому приміщенні гробниці, що нагадує коридор.

"Роботи по переміщенню мумії пройдуть у футлярі, спеціально розробленому за всіма сучасними стандартами для безпечного переміщення цього пам'ятника", - додав міністр.

Він підкреслив, що експонат залишиться в Долині Царів, його не будуть перевозити в Каїр. Також не плануються ніякі експерименти з мумією.

"Всі аналізи ДНК, різні проби були взяті ще в 2008 році, нічого нового не заплановано", - зазначив ад-Думаті.

Майже незайману грабіжниками гробницю Тутанхамона (фараона Давнього Єгипту з XVIII династії Нового царства, що правив приблизно в 1332-1323 роках до нашої ери) виявив археолог Говард Картер у 1922 році.

Ця знахідка стала однією з головних сенсацій в єгиптології всіх часів. У 2007-2009 роках єгипетські і західні науковці провели ДНК-аналізи та радіологічні дослідження давньоєгипетських мумій фараонів XVIII династії, включаючи мумію Тутанхамона. Їх метою було уточнити лінії споріднення царів і цариць.

Дослідження проводилися у двох сучасних ДНК-лабораторіях (Каїрського музею і Каїрського університету) під суворим контролем єгипетської влади. Робота йшла з використанням новітніх технологій на самому досконалому обладнанні, а її результати підтверджені провідними науковцями з Німеччини і США. Тоді експерти з'ясували, що батьком Тутанхамона був фараон Ехнатон (чоловік легендарної красуні Нефертіті), а матір'ю - "молода жінка", ім'я якої досі залишається невідомим.

Раніше повідомлялося, що британський археолог Ніколас Рівз вказав можливе місце поховання цариці Нефертіті.