"Мистецтво Тибету": китайський художник привіз до столиці пейзажі з "царства чистоти"

06 лютого 02:11

У Києві вперше експонуються художні роботи китайського живописця "Мистецтво Тибету".

 

Національний музей "Київська картинна галерея" та компанія Ukraine International Media Culture (UIMC) представили персональну виставку відомого китайського художника Хань Юйченя "Мистецтво Тибету".

Хань Юйчень відомий як художник, каліграф, фотограф, заслужений професор і засновник музею європейського живопису 19-го століття в місті Ханьдань (Хебей, Китай). На виставці в Києві представлено 49 робіт майстра.

Головна тема виставки - Тибет, з його захоплюючими пейзажами, фантастичними монастирями, високими горами, давніми загубленими містами, його культурою та самобутніми мешканцями. Більшість робіт ілюструють буденне життя мешканців Тибету: ченців, паломників, простих трудівників. Хань Юйчень завжди захоплювався Тибетом. За останні десять років художник неодноразово перетинав гірську місцевість та долини біля підніжжя найвищих гір світу, зупиняючись у тибетських родинах та відвідуючи пасовища. Митець називає цей сніжний та містичний регіон втіленням царства "чистоти".

"Тибетці - скромні та чіпкі люди, їхні очі сповнені доброти... Краса Тибету полягає у його людях, які живуть щасливо та мирно, але інтенсивно та пристрасно. Їхнє щастя рухає мною, тому я намагаюся приносити радість іншим людям" - говорить Хань Юйчень...

Результатами майстерного володіння формальними та технічними засобами є багате зібрання індивідуальних та групових портретів, які з яскравими та дуже природними акцентами говорять нам про екзистенційну та духовну долю людей "даху світу", про дивовижну стійкість до екстремальних кліматичних умов, але, перш за все, про їхню духовну силу, про містичні схильності та колективну душу, пронизану яскравістю неба та чистотою землі і повітря. На цих полотнах - Тибет народів великих етнічних груп, у центрі яких завжди лежить глибока буддійська релігійність.