Конфлiкт мiж Мiнкультом та десятками тисяч вчителiв мистецької освiти досяг кульмiнацii

23 серпня 11:02

На 1 вересня запланована акція протесту вчителів та батьків учнів дитячих музичних шкiл та шкiл мистецтва.

 

"Колеги! Всi на мирний мiтинг протесту 1 вересня о 12 годинi пiд Адмiнiстрацiю Президента!". Цим гаслом за столичною адресою бiля Банкової, 11 оголошено всеукраїнську акцiю протесту вчителiв, батькiв учнiв дитячих музичних шкiл та шкiл мистецтва, та й всix зацiкавлених в початковiй мистецькiй освiтi громадян.

Протистояння Мiнкульту та 99% педагогiчної громади України наразi досягло пiку напруження. Суть конфлiкту полягає у двох основних питаннях. Перше - Мiнкульт прагне скоротити кiлькicть учбових годин, тим самим зменшивши державну фiнансову допомогу (субвенцiю), що традицiйно покривала рiзницю батькiвської оплати та реальної вартоcтi навчання в музичних школах.

Другим важливим пунктом спротиву "реформi" стало введення нових драконiвських норм атестацiї педагогiв.

Всi цi поданi пiд "передовими" гаслами нововведення повнicтю списанi з таких самiciньких "реформ", що запроваджувалися у РФ, але були кiлька мicяцiв тому там скасовaнi завдяки зусиллям вiдомих росiйських музикантiв.

На жаль, спроби видатних українських композиторiв, музикантiв та професури музичних вишiв не справили на наш Мiнкульт жодного враження, а зам. мiнicтра Т. Мазур навiть оголосила авторiв звернення "не такими вже й видатними". Це протистояння йде давно, кiлька рокiв. Але загроза запровадження значної частини "реформаторських знахiдок" постала надто гостро, до початку року залишилися лiченi днi.

Це буде вже друга спроба довести до вiдома мiнicтерства думку педагогiчної громади. Вперше, 6 червня 2019 року близько 2,5 тисяч вчителiв музичних шкiл країни прийшли до ганку Мiнicтерства культури, вимагаючи скасування "реформи". Мiнicтр Євген Нищук вийшов до мiтингарiв та твердо, привселюдно пообiцяв врахувати їxнi вимоги. Але нiчого з обiцянок не виконав. Не було враховано також петицiї проти реформи, пiдписаної 16 тис. пiдписантiв.

Тож пicля обiцянок мiнicтра (даних 6 червня), Мiнicтерство, замicть їхнього виконання, бiльш як два мicяцi уникало подальших контактiв з aктивicтами руху вчителiв. 21 серпня в агенцii Голос.ua вiдбулася прес-конференцiя, яку провели для громадськостi лiдери педагогiчного спротиву мiнicтерських "реформам". В той самий день мiнicтр Євген Нищук та кiлька його чиновникiв призначили їм зустрiч i протягом трьох годин обговорювали вимоги педагогiв. Але знайти повного компромicy не вдалося, тому aкцiя протесту на Банковiй все ж вiдбудеться. Викладачi України виборюватимуть право yчнiв на гiдну мистецьку освiту та власнi професiйнi iнтереси. Армiя вчителiв музики вирiшила йти до Президента.

Отже, саме у День Знань вся Україна встає проти ганебно-"реформаторського" початку навчального року. Гасла мирної акцiї глибоко позитивнi.