"Київські мотиви. Адреси і адресати" на старовинних поштівках

05 липня 22:09

В столиці України сьогодні відкрилася виставка оригінальних поштових листівок кінця ХІХ – першої третини ХХ століть.

 

Поштова листівка – є не лише важливим засобом кореспонденції, а й твором мистецтва, цінним історичним джерелом, артефакти. Саме вона надихнула на створення нового виставкового проекту. Отже, у Центральному Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України спільно з Вишгородським історико-культурним заповідником відбулося урочисте відкриття унікальної виставки – "Київські мотиви. Адреси і адресати".

Гості, які завітали на виставку, мали унікальну можливість побачити рідкісні листівки та музейні предмети з фондів найбільшого в Європі архіву документів особового походження Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, Вишгородського історико-культурного заповідника, приватних зібрань колекціонера, медальєра, мецената Дмитра Піркла та наукового співробітника Вишгородського історико-культурного заповідника Василя Михальчука.

Крізь призму видових поштових карток і циклу карток українського графіка, народного художника України, члена Спілки журналістів України, члена Спілки художників України Миколи Стратілата втрачені, але не забуті архітектурні перлини Києва та Київщини дають можливість не лише отримати уявлення, як виглядали міста у кінці ХІХ – у першій третині ХХ ст., а й доторкнутись до "живої" історії, зануритись в атмосферу тогочасного буття, побачити, якими були, зокрема, Поділ, Софіївський собор і Десятинна церква чи Історичне Межигір'я. Яскравим акцентом стане експозиція старовинних самоварів та одягу кінця ХІХ – початку ХХ ст., що відображає традиції, котрі домінували в побуті жителів Київського Полісся. Вагомим доповненням стануть оригінали унікальних старовинних географічних карт, на яких позначено не лише Київ, а й довколишні міста, одне з яких – Вишгород.

У рамках відкриття виставки відбулася також широка презентація нової книги видавництва "Мистецтво" "Київ столітньої давнини" Дмитра Малакова та Андрія Прибєги. Це справжній альбом-гід, проілюстрований поштівками старовинного Києва і міст Київської губернії (видавництво "Мистецтво", друкарня "Видавничий дім "АртЕк"). Ретельно підібрана колекція поштівок із краєвидами Києва столичної давнини – це ще одна сторінка у дослідженні історії нашого Міста.