Картина Малевича з німецького музею виявилася підробкою

10 листопада 23:57

Якісну підробку оцінювали в 50-80 млн євро.

 

Картина знаменитого художника-авангардиста Казимира Малевича "Чорний прямокутник, червоний квадрат" виявилася підробленою.

Підробка шедевра Малевича довгий довгий час зберігалася в музеях Німеччини - з 1979 року полотно знаходилося в Музеї імені Вільгельма Хака в Людвігсхафені, а в 2015 році було передано для експозиції в музеї образотворчих мистецтв федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія в Дюссельдорфі, повідомляє "Новий час" з посиланням на Handelsblatt Global.

Зазначається, що після двох незалежних експертиз картина, яку оцінювали в 50-80 млн євро, була визнана якісною підробкою 1970-х.

В результаті лабораторних досліджень з'ясувалося, що картина, спочатку датована 1915 роком, швидше за все, була створена в період з 1972 по 1975 роки. Зокрема, експерти провели радіовуглецевий аналіз полотна, який показав, що картина містить набагато більше радіації, ніж об'єкти, створені до 1950 року.

"Ця новина стала для нас гірким розчаруванням. Але як би важко це не було, ми повинні визнати факт наявності підробки", - заявила директор Музею образотворчих мистецтв Північного Рейну-Вестфалії Сюзанна Гаэнсхаймер.

Картину "Чорний прямокутник, червоний квадрат" музей отримав у дар від німецького фонду, тому ніякого фінансового збитку галерея не зазнала.

Однак музей отримав серйозний удар по репутації. Тепер експерти перевіряють ще близько 40 робіт Малевича, які були привезені в Дюссельдорф разом з фальшивим полотном.

Раніше повідомлялося, що картина Казимира Малевича "Супрематична композиція з смужкою в проекції" стала топ-лотом торгів sotheby's в Нью-Йорку.

Картина, за яку боролися чотири потенційних покупця, була написана в 1915 році. Вона пішла з молотка за 21,2 мільйона доларів.

Оціночна вартість полотна становила від 12 до 18 мільйонів доларів.