До кінця року буде завершено роботу над фільмом "Таємний щоденник Симона Петлюри"

11 вересня 17:30

Ролі у фільмі зіграють Євген Нищук, Богдан Бенюк та Ірма Вітовська.

 

Директор Національної кіностудії імені Олександра Довженка режисер Олесь Янчук у інтерв'ю DT.UA розповів про роботу над новим фільмом "Таємний щоденник Симона Петлюри".

За словами режисера, на даний момент йде монтаж фільму, залишилося провести ще кілька знімальних днів у вересні, а до кінця року робота над картиною буде вже завершена. "Наш головний сценарист Михайло Шаєвич, а також Олександр Шевченко шість років працювали над його написанням. Історичні факти отримали, на мій погляд, цікаве перетворення в жанрі історичного фільму", - підкреслив Янчук.

Він зазначив, що при роботі над фільмом відкрив для себе факти з життя Петлюри, які його вразили. "Вбивство Петлюри - це ще й вбивство надії, що Україна поверне собі незалежність. У фільмі через особисту трагедію людини розкривається трагедія нації, держави. У Петлюри була чудова сім'я - дружина, дочка. І наш фільм показує їхні родинні стосунки", - заявив Янчук.

Головний герой фільму буде весь час подумки повертатися до часів життя в Україні, коли існувала УНР, "тому у фільмі багато історичних персонажів. Зокрема, прем'єр-міністр Володимир Винниченко, якого грає Євген Нищук, президент Михайло Грушевський (його грає Богдан Бенюк). У ролі дружини Петлюри Ольги - Ірма Вітовська. Перш за все хотілося подати образ Симона Петлюри як реальної людини - через його стосунки з дружиною, дочкою. Хотілося показати і деякі слабкі риси його особистості, зокрема конфліктність, наприклад, у його взаєминах з Винниченком", - додав режисер.

Роль Петлюри у фільмі зіграє Сергій Фролов, який був відібраний режисером з п'яти кандидатур, у ході проб знімалися цілі сцени з фільму.

Для зйомок картини були побудовані масштабні декорації на кіностудії ім. Довженка, були відтворені вулиця Расін і ресторан "Бульйон Шартьє", біля якого був убитий Симон Петлюра. Відтворили "навіть люк, на який Петлюра впав після того, як Шварцбард випустив у нього сім куль. Я дійсно спочатку думав знімати на натурі. Але тільки за один знімальний день мерії Парижа треба було заплатити близько 20 тис. євро. До того ж там на проїжджій частині дороги сучасна розмітка", - розповів Янчук.

Читайте повністю інтерв'ю Катерини Константинової з Олесем Янчуком в свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".