Бюджет кінопроекту "Солодка Даруся" може скласти близько 2 млн. євро

17 березня 17:21

У Києві презентували тизер художнього фільму "Солодка Даруся" за мотивами відомого роману Марії Матіос.

 

Над проектом ще півтора роки тому почав роботу молодий режисер Олександр Денисенко. За словами режисера, бюджет майбутньої картини може становити від 1,5 до 2 млн. євро. У роботі над фільмом об'єднані зусилля України, Польщі, Америки.

Презентація ролика "Солодкої Дарусі" зібрала в столичному кінотеатрі "Київ" багатьох представників столичного культурного і політичного істеблішменту. Оскільки цей проект розглядається деякими експертами як історичний поворот: від традиційної російської кінематографічної залежності - до світлого європейського майбутнього.

Підтримати зусилля творців прийшли: мер Києва В. Кличко, віце-прем'єр з гуманітарних питань та міністр культури Ст. Кириленко, радник президента України В. Гринів, екс-міністр культури Є. Нищук, багато представників різних партій. Серед діячів культури: Р. Балаян, М. Іллєнко, Б. Бенюк, О. Кохан, І. Вітовська, багато інших.

Творці фільму заявили, що робота над проектом - трудомістка і не варто чекати прем'єри "буквально завтра". На це піде час. Хоча, судячи з тизера, основні ролі вже розподілені. А у проекта серйозна підтримка з боку Америки і Польщі. Зокрема, польську сторону представляє живий класик Анжей Вайда, учнем якого є режисер картини - Олександр Денисенко. Він народився в Україні, але проживає одночасно у Львові і Варшаві. Робив проекти для Америки, Бельгії. Марія Матіос згадала, що деякий час тому цей молодий чоловік підійшов до неї в одному з великих супермаркетів зі словами: "Режисером "Солодкої Дарусі" буду я!" Згодом, як виявилося, великий письменник і молодий режисер знайшли спільну мову. І півтора роки тому розпочалася робота над фільмом. Проте офіційний старт проекту все-таки відкладався через трагічні події в Україні.

Між тим, в самому романі - трагічна історія українки, яка опинилася під "колесами" трагічної історії в середині ХХ століття...

Режисер натякнув, що майбутня екранна "Даруся" -- не лінія суто авторського кіно, а, швидше за все - мейнстрім. Щоб якомога більше глядачів Європи і Америки побачили і відчули драматичні події в Україні в середині ХХ століття. На першому етапі роботи над фільмом заявлені імена українських і польських акторів. У свою чергу, один з натхненників проекту, Анджей Вайда подав майбутній картині зворушливий епіграф:

"Я вважаю задум екранізації цього роману надзвичайно цікавим і суспільно важливим. Відхід від реалізму і перенесення історії в світ кінематографічного магічного реалізму дозволить надзвичайно суггестивно подати внутрішню драму головної героїні, вплетену в клімат народних легенд і глибоко вкорінену в людські страждання..."