"РоздІловІ Наживо" вперше і востаннє на великому екрані

Автор : Марина Баранівська
29 листопада 17:45

Минулого тижня відбувся перепрем'єрний показ документальної стрічки режисера Вадима Ількова "РоздІловІ Наживо", створеної за підтримки Українського культурного фонду, яку показуватимуть в українських кінотеатрах лише один вечір 11 грудня.

 

Тим, хто не встигне побачити це унікальне кінодійство на великому екрані, обіцяють трансляцію стрічки в телеефірі та онлайн-покази.

Це фільм-концерт останнього виступу "РоздІлових", культового мультидисциплінарного проєкту мистецької агенції АртПоле. Його учасники творили й імпровізували на перетині перформансу, відеоарту, музики та декламування віршів. Ідея проєкту належить режисерці та перформерці Олі Михайлюк (Київ). Окрім неї, "РоздІловІ" створювали письменник Сергій Жадан (Харків), композитор і акордеоніст Олексій Ворсоба (Мінськ), музикант, композитор і філософ Томаш Сікора (Вроцлав) та відеоартист Сергій Полявець (Івано-Франківськ). "РоздІловІ" досліджували поезію через музику та візуальні образи, звертаючи увагу на ритми й інтонації. Їхній перформанс був чуттєвим твором про любов, ніжність, смерть, терпіння до тих, хто поряд, про тишу. Вперше проєкт був презентований у грудні 2012 року в Івано-Франківську та Києві на основі книжки Сергія Жадана "Вогнепальні й ножові". Відтоді "РоздІловІ" об'їздили з виступами всю Україну, від Тернополя до Бахмута.

"Одного разу ми грали о 12 дня, а о 15.00 уже закривали блокпости. Сергій завжди говорив, як важливо приїхати туди, як важливо комунікувати. Для мене важливо було й те, щоб ми якісно відіграли. Для моєї участі у виставі треба підключати світло, встановлювати скло, а електроенергія була не завжди, треба було спеціально домовлятися про це. У Станиці Луганській ми грали для військових і школярів. Раз ми були з Сергієм у бібліотеці в Авдіївці, і там страшенно відчувалося, як місцевим бракує музики", - згадала під час презентації фільму одна з учасників проекту, Оля Михайлюк.

Для того, щоб наживо зафіксувати два останні концерти "РоздІлових", запросили 11 операторів, а знімальна група фільму побудувала в "Мистецькому Арсеналі" спеціальну локацію. "Зйомки відбувалися в "Арсеналі" на другому поверсі. Чому Вадим вибрав цю локацію? Там дуже красива перспектива, у фільмі це видно, але, з погляду запису звуку, ця локація абсолютно не підходяща, бо там висока стеля, ніякої звукоізоляції. Щоб це виправити, ми напинали спеціальну тканину над стелею, клали товстий ворсистий килим на підлогу, завішували великі вікна..." - розповідає продюсерка фільму Дар'я Бассель. До речі, загальний бюджет фільму становив 2 млн 600 тис. грн, а процес виробництва нагадував експрес-тур: ще в червні-липні група вела перемовини з УКФ, 31 липня відбулися зйомки, а зараз фільм готується вийти у прокат - упродовж одного вечора 11 грудня в 17 залах по всій Україні.

"Сумніваюся, що присутність у фільмі Жадана може йому забезпечити аншлаги в кінозалах, хай і на один вечір. "Дике поле" та його прокатна історія показала, що на фільм за твором Жадана не приходить навіть його аудиторія FB - 50 тисяч підписників. Але не так уже й страшно, що цей фільм не матиме дуже великої аудиторії. Це некомерційний проєкт. Чудово, що фільм є, це показник, зокрема, й того, що українське кіно розвивається", - вважає кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський. З ним не погоджується продюсерка Дар'я Бассель. На її думку, "Жадан - це та фігура, яка привертає ширшу аудиторію. Преса також активно реагує на його ім'я. Ми ще не встигли розіслати прес-релізи, як бачили в новинах повідомлення про те, що "вийшла нова документалка про Сергія Жадана". Насправді фільм "РоздІловІ Наживо" - зовсім про інше, але реакція свідчить, що ім'я Жадана працює".

Після перегляду фільму "РоздІловІ Наживо" справді доходиш висновку, що цінність цієї роботи режисера Вадима Ількова - у фіксуванні мистецького дійства, яке більше не повториться. Сам режисер під час презентації зізнався: так глибоко ввійшов у матеріал, що почав ніби відчувати на дотик слова і бачити музику. "Це проєкт, присвячений саме тому, що ми в тексті позначаємо розділовими знаками, - якісь сенсові для кожного паузи, коли ми щось недоговорюємо або, навпаки, набираємо побільше повітря, щоб сказати щось важливе. Речі, в яких наявна сенсова невизначеність, цікаві тим, щоб додати до них й кінематографічну складову. Ми намагалися спостерігати, як саме створюється мистецький твір, які існують комунікації між артистами. Було цікаво працювати, тому що цей проєкт не має сталого відрепетируваного вигляду, в ньому багато імпровізації", - ділився своїми враженнями від роботи над фільмом режисер Вадим Ільков.

"Досвід проживання пауз дався мені чудово, - каже після перегляду кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський. - Я не заснув! (сміється, дивлячись на колегу-кінокритика Ігоря Грабовича). В тому й унікальність, що ці паузи можна проживати по-різному: можна було слухати музику, можна було слухати окремо Жадана або і те й інше. Так само і з візуальним боком. Візуально цей фільм дуже естетичний. Він не дає багато інформації, але її багато й не треба, бо інформація - у текстах, у музиці, і їхній рух із зупинками, з паузами, - як існування між синкопою і синкопою, це дуже класно".

Як розповіла DT.UA Дар'я Бассель, після показу фільму в кінотеатрах, ймовірно, це кіно покаже Суспільне, що виступає інформаційним партнером проєкту. Крім того, планується розміщення "РоздІлових Наживо" онлайн, аби фільм змогла подивитися якомога ширша аудиторія.