"Мельпомена Таврії"-2019: зірки і дипломати

Автор : Леся Ільєнко
12 квiтня 16:20

З 17 по 25 травня у Херсоні відбудеться Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії".

 

Торік цей впливовий форум гучно відзначав своє 20-річчя, і організатори сподівалися, що черговий фест буде більш локальним. Але сподівання виявилися марними. Нинішнього року також програма передбачається насичена, очікуються багато країн-учасниць, чимало театральних зірок.

Крім того, у рамках фесту 16-17 травня відбудеться науково-практична конференція "Культурна дипломатія в контексті сучасної європейської та вітчизняної драматургії".

Відкриє XXI фест - 17 травня - Месхетинський драматичний театр (Грузія) виставою "Украдене щастя" за драмою Івана Франка. Режисер міжнародного проекту - литовець Лінас Зайкаускас, який почав надактивно працювати в Україні.

18 травня Республіканський театр білоруської драматургії презентує виставу за п'єсою Олександра Вампілова "Полювання на себе" (режисер Стас Жирков). Того ж вечора йтиме ще одна вистава режисера - "Отелло/Україна/Фейсбук".

18 травня Національний театр імені Івана Франка представить у Херсоні резонансну роботу режисера Давида Петросяна "Буна" за п'єсою Віри Маковій.

Насичена програма запланована й на 19 травня - Луганський український театр привезе до Херсона "Жайворонка" за п'єсою Жана Ануя. Спільний проект ізраїльських та молдавських митців "А ми один для одного тіні" гратимуть цього ж вечора. "Дикий театр" презентує хіт "Кицюня" за п'єсою Мартіна МакДонаха (режисер Максим Голенко). Азербайджанський театр з міста Гянджа покаже виставу за твором Нодара Думбадзе "Hellados".

Уже новий фестивальний тиждень, з 20 травня (понеділок), відкриється в Херсоні гучним проектом Національного театру оперети - "Вечір мюзиклу". Того ж дня очікується цікава добірка вистав: із Литви ("Антігона"), Туреччини ("Божевільний"), Польщі ("Венера в хутрі"). Миколаївський український театр заявив 20-го "Закат" Ісаака Бабеля (режисер Максим Голенко).

21 травня (вівторок) також є проекти для театральних гурманів. Наприклад, вистава Одеського українського театру "Одруження" Миколи Гоголя (режисер Іван Уривський). У вівторок будуть показані "Нейтральна смуга" (театральна майстерня імені Миколи Рушковського), "Доньки-матері" (Львівський театр "Воскресіння"), "Невчасно" (Чернігівський театр імені Тараса Шевченка).

Загалом, програма насичена, фестиваль утверджує міжнародний статус. У наступні фестивальні дні теж є з чого вибрати. Це, наприклад, чернігівський "Скапен" режисера Андрія Бакірова, київська "Холодна м'ята" режисерки Анни Огій, столичні "Погані дороги" від Тамари Трунової. І це далеко не всі гучні фестивальні назви: докладніше з програмою можна ознайомитися на сайті Херсонського театру імені Миколи Куліша.