Гамлети в гостях у "Кота Ґаватовича"

Автор : Леся Ільєнко
07 вересня 16:29

У рамках фестивалю образ Ґаватовича воскресає.

 

У Львові на території Стрийського парку і в колишньому ангарі трамвайного ДЕПО Lem Station 7 вересня розпочався і до 9-го відбуватиметься театральний фестиваль "Кіт Ґаватовича". Це вже третій фест, який асоціюється з доволі цікавим образом.

Для юних театралів, можливо, варто дати біографічну довідку про Ґаватовича. Отже, Якуб Ґаватович (1598–1679) народився у Львові. Це український і польський письменник вірменського походження. А ще - священик, педагог, громадський діяч. Його батьки - львівські міщани. Він навчався у львівських школах і Краківській академії, згодом служив учителем у Бережанах і Вижнянах.

Історики української літератури називають Ґаватовича серед авторів перших українських інтермедій. Зокрема, свого часу була популярною його інтермедія "Продав кота в мішку".

Тож образ Кота став таким собі брендом модного креативного львівського фестивалю, який не обмежує себе певними чіткими форматами, а пропонує сприймати театр як світ доброго авантюризму, іскрометної гри, перетворень, парадоксів та вуличної стихії.

До того ж цей Кіт, на думку організаторів, кидає виклик глядачеві й митцеві, оскільки повернення до вуличної форми театру дозволяє говорити про різновимірність театрального мистецтва, яке не відгороджується від глядача. Звідси й слоган - "Мистецтво не тільки для митців".

Додамо, що твори Ґаватовича "Продав кота в мішку" й "Найкращий сон" живою українською мовою були надруковані латинкою як додаток до його ж твору "Трагедія, або Образ смерті пресвятого Івана Хрестителя…" (Львів, 1619).

Отже, у рамках фестивалю образ Ґаватовича воскресає, нагадуючи про себе тим, хто про нього забув, і відкриваючись для тих, хто про нього взагалі не знав.

У триденному досить щільному театральному марафоні на території парку та деяких інших локацій відбудеться світова прем'єра "Гамлета". Заради цього проекту міжнародна мистецька група MaxSir Art (раніше вона працювала над проектами в Берліні, Парижі, Нью-Йорку) спеціально завітала до Львова з легендарного шекспірівського театру "Глобус" (відразу після резиденції у Британії) і ще на початку серпня розпочала роботу над новим "Гамлетом" разом із львівськими акторами.

Що то буде за проект - велика інтрига. І вона відкриється 8 вересня. Але вже відомо, що львівські актори, а серед них і Олексій Кравчук (у ролі привида батька Гамлета) із задоволенням віддаються роботі.

Як відомо, багато "Гамлетів" не буває, тому вже наступного дня "Кіт Ґаватовича" запросить на виставу "Гамлет. Гра в театр" від TanzLaboratorium і Лариси Венедиктової.

Ще один проект на фестивалі - "Купатись чи не купатись" на основі текстів Леся Подерв'янського.

А спеціальні гості "Кота" - київські зірки: режисер Ахтем Сеітаблаєв і драматург Наталя Ворожбит. Учасники й гості фестивалю спілкуватимуться з ними під час фірмових "Сніданків".

"На фестивалі відбудеться цікава розмова про Театр, про його кордони та його території: де закінчується, власне, театр, а де починається щось інше - чи то цирк, чи то спекуляція, чи то пропаганда. Ми також будемо міркувати, як обходитися з новими жанрами та викликами не лише перед театром, а й перед суспільством", - так коментує концепт нинішнього "Кота Ґаватовича" його програмна директорка Єва Якубовська.

Як зауважує пані Єва, нині перед нашим театром багато викликів - зокрема військова тематика та спекуляції навколо неї. Тож буде про що поговорити після вистави "Що робити у Попасній після шостої вечора", у якій задіяні школярі з цього міста.

Ще одна родзинка фесту - перформанс "У присутності Кота". Кожен гість зможе підійти до того чи іншого актора і спровокувати його на певну розмову, а може, й дискусію.

"Кіт Ґаватовича", який гуляє сам по собі, запрошує в подорож і львів'ян, і гостей міста.