Японська опозиція звинуватила уряд у приховуванні правди

16 березня 07:53

Японська опозиція виступила з різкою критикою на адресу влади, вважаючи, що вона замовчує реальний стан справ на АЕС "Фукусіма". Один з лідерів опозиції Таро Коно вважає, що людям необхідно пояснити суть того, що відбувається на станції, чого уряд не робить.

 

Т.Коно зазначив, що уряд зобов'язаний пояснювати людям суть того, що відбувається на АЕС у префектурі Фукусіма. Зокрема, він назвав неправильною відмову офіційних осіб пояснювати походження диму, що з'явився сьогодні над четвертим енергоблоком аварійної електростанції.За його словами, той факт, що офіційні коментарі стосовно того, що відбувається з'являються лише через кілька годин, викликає серйозну стурбованість у населення.Раніше сайт WikiLeaks опублікував документ про розмови Т.Коно з американськими дипломатами. Опозиціонер ще в 2008 році скаржився, що міністерство, відповідальне за ядерну енергетику, приховує події на АЕС і відмовляється обговорювати проблеми, пов'язані з цим сектором.За його словами, неодноразово виникали питання, наскільки необхідно зберігати ядерні відходи в країні з підвищеною сейсмічною активністю.Аналогічні побоювання, за даними WikiLeaks, висловлювали і британські експерти, які ще кілька років тому заявляли, що японський уряд приховує правду про НП на атомних електростанціях.Нагадаємо, сьогодні, 16 березня на четвертому реакторі „Фукусіма-1“ розпочалася пожежа.Раніше на сховищі відпрацьованого ядерного палива на четвертому реакторі АЕС «Фукусіма-1» сталася пожежа, яку згодом вдалося загасити. У результаті, за даними МАГАТЕ, радіаційний фон у районі сховища досяг 400 мілізівертів на годину, що майже в тисячу разів перевищує гранично допустимі значення.

Як було повідомлено раніше, компанія Tokyo Electric Power Co. була змушена обмежити енергопостачання внаслідок вибухів на АЕС.11 березня біля північно-східного узбережжя Японії стався землетрус магнітудою 9,0.Підземні поштовхи викликали цунамі заввишки більше десяти метрів, яке призвело до масштабних руйнувань.На японських АЕС «Фукусіма-1» і „Фукусіма-2“ після землетрусу було введено режим НС через вихід з ладу систем охолодження.

За матеріалами РБК