Янукович закріпив за українцями право на номери мобільних телефонів

14 сiчня 10:45

Президент України Віктор Янукович підписав два закони, один з яких закріплює за українцями право зберігати номер мобільного телефону при зміні оператора, а другий - встановлює процедури і терміни видачі дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів, ввезення їх з-за кордону та реалізації на території країни.

 

Президент України Віктор Янукович підписав два закони, один з яких закріплює за українцями право зберігати номер мобільного телефону при зміні оператора, а другий - встановлює процедури і терміни видачі дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів, ввезення їх з-за кордону та реалізації на території країни.

Про це у четвер, 22 липня, повідомляє прес-служба голови держави.

Так, Віктор Янукович підписав закон № 2392-VІ, за яким вносяться зміни до закону «Про телекомунікації». Він, зокрема, доповнюється спеціальними термінами: «абонентський номер», «перенесення абонентського номера», «персональний номер», «роумінг національний».

Відповідно до закону, «абонентський номер» - це сукупність цифрових знаків для позначення (ідентифікації) кінцевого обладнання абонента в телекомунікаційній мережі, а «перенесення абонентського номера» - телекомунікаційна послуга, яка надається абоненту за його заявою. Вона полягає у збереженні за абонентом наданого йому оператором телекомунікацій абонентського номера з метою використання цього номера для отримання послуг у мережі іншого оператора, який надає послуги на території України.

Підписаний президентом закон набуває чинності з моменту його опублікування, окрім одного пункту, який стосується послуги перенесення номера. Ця норма почне діяти з наступного року.

Також президент підписав закон про внесення змін до закону «Про радіочастотний ресурс України», яким встановлюються процедури і терміни видачі дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, ввезення їх з-за кордону та реалізації на території України.

Цими змінами передбачається, що Національна комісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) також буде встановлювати розміри плати за видачу Українським державним центром радіочастот (УДЦР) документів дозвільного характеру. Зокрема, висновків щодо електромагнітної сумісності, дозволів на експлуатацію радіоелектронного засобу або випромінювальних пристроїв у смугах радіочастот загального користування, на ввезення з-за кордону і на реалізацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв.

Документом вносяться зміни до статті 29 закону «Про радіочастотний ресурс України», відповідно до яких дозволи на ввезення з-за кордону, реалізацію та експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв в Україні будуть надаватися УДЦР на платній основі (на даний момент плати за надання таких дозволів не передбачається).

Суб'єкт господарювання, який має намір ввезти з-за кордону радіоелектронні засоби та випромінювальні пристрої або здійснювати їх реалізацію, повинен подати до УДЦР заяву за встановленою НКРЗ формою та документи, перелік яких буде визначатися НКРЗ. УДЦР буде приймати рішення про видачу або відмову у видачі дозволу на ввезення з-за кордону або реалізацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, про що має проінформувати суб'єкта господарювання у термін, який не перевищує 10 робочих днів з дня реєстрації його заяви про видачу дозволу.

Закон набуває чинності через два місяці після його опублікування.

За матеріалами ЛігаБізнесІнформ