Шпигунський скандал: США і Росія обмінялися агентами

14 сiчня 10:35

У п'ятницю, 9 липня, в австрійській столиці Відні відбувся обмін десяти осіб, затриманих у США за звинуваченням у співпраці з розвідкою РФ, на чотирьох росіян, троє з яких раніше були засуджені за шпигунство на користь Сполучених Штатів.

 

У п'ятницю, 9 липня, в австрійській столиці Відні відбувся обмін десяти осіб, затриманих у США за звинуваченням у співпраці з розвідкою РФ, на чотирьох росіян, троє з яких раніше були засуджені за шпигунство на користь Сполучених Штатів.

Про це повідомляють західні ЗМІ.

Процедура обміну тривала упродовж години після того, як літак із російськими агентами приземлився у віденському аеропорту. Повідомляється, що вони вже вилетіли до РФ. Відразу після цього до США відлетів літак із звільненими росіянами.

Нагадаємо, 10 осіб були депортовані до РФ через кілька годин після того, як у нью-йоркському суді визнали, що були агентами Москви, які діяли на території США незаконно.

У свою чергу російська сторона вже повідомила, що обміняє їх на засуджених у РФ Сергія Скрипаля, Геннадія Василенка, Ігоря Сутягіна та Олександра Запорозького. Троє з них відбувають термін за шпигунство на користь США, ще один був засуджений за іншими звинуваченнями.

Про їх помилування раніше повідомила прес-служба голови Кремля. Всі четверо вже відбули значну частину термінів свого ув'язнення. Так Ігор Сутягін провів у місцях позбавлення волі 11 років, Олександр Запорізький - 9 років, Сергій Скрипаль - понад п'ять років.

У листі на ім'я судді Кімби Вуд, яка розглядала справу десятьох обвинувачених росіян в Нью-Йорку, мовиться, що в рамках угоди між двома країнами «російський уряд погодився звільнити російських ув'язнених і членів їх сімей для подальшого переселення».

За заявою міністерства закордонних справ РФ, Служба зовнішньої розвідки і ЦРУ при досягненні угоди діяли «виходячи з міркувань гуманітарного характеру та розвитку конструктивного партнерства».

Раніше всі десять осіб, заарештованих у США, пішли на угоду зі слідством. Поставши у четвер перед судом у Нью-Йорку, вони визнали, що були агентами Москви, які діяли на території США незаконно.

Семеро із заарештованих назвали свої справжні російські імена. Таким чином, вони визнали, що жили за підробленими документами. Залишилися троє - Ганна Чепман, Михайло Семенко і Вікі Пелаез - діяли під справжніми іменами.

Так, подружжя Річард і Сінтія Мерфі виявилися Володимиром і Лідією Гурієвими, а Трейсі Фолі представилася як Олена Вавілова. Дональд Хітфілд назвав ім'я Андрій Безруков. Хуан Лазаро представився суду як Михайло Анатолійович Васенков. Раніше Патрісія Міллз і Майкл Зоттолі назвали імена Наталя Переверзєва і Михайло Куцик.

Нагадаємо, шпигунський скандал вибухнув у кінці червня. Тоді американська влада оголосила про арешт 10 осіб, які ймовірно працювали на російські спецслужби. Ще один підозрюваний встиг облишити США, однак потім був затриманий на Кіпрі. Тим не менше, він був звільнений місцевим судом під заставу, після чого зник у невідомому напрямку.

За матеріалами CNN, Лента.Ru