Чорновіл: Скоро може випливти вся правда про «Помаранчеву революцію»

14 сiчня 12:25

Народний депутат, член парламентського Комітету з питань закордонних справ Тарас Чорновіл, коментуючи витік таємної інформації з Держдепартаменту США заявив, що Україна має дізнатися, як у 2005 році хотіли усунути екс-президента країни Віктора Ющенка.

 

Народний депутат, член парламентського Комітету з питань закордонних справ Тарас Чорновіл, коментуючи витік таємної інформації з Держдепартаменту США заявив, що Україна має дізнатися, як у 2005 році хотіли усунути екс-президента країни Віктора Ющенка.

«Можуть з'явитися документи про те, як у вересні 2005 року дехто бігав до посольства США з проханням підтримати варіант перевороту і усунення Ющенка», - підкреслив Чорновіл.

На його думку, можуть також «випливти документи, які не у найкращому світлі покажуть команду Віктора Ющенка, тому що будуть матеріали періоду «помаранчевої революції» - до і після неї».

Чорновіл зазначив, що «вже з'являються документи, які б'ють по Юлії Тимошенко, у зв'язках з Могилевичем (Семен Могилевич, кримінальний бізнесмен, який, за чутками, контролював RosUkrEnergo ред.)». «Буде, мені здається, ще більше документів», - додав депутат.

Як повідомлялося, оприлюднені на сайті Wikileaks документи, містять інформацію про те, що кримінальний авторитет Семен Могилевич завідував продажами російського газу в Україні через компанію «РосУкрЕнерго».

Окрім того, згідно зі звітом Вільяма Тейлора про зустріч із Дмитром Фірташем, опублікованим WikiLeaks, Фірташ у бесіді з екс-послом США заявляв, що йому належить 61% акцій медіагрупи «Інтер».

У свою чергу лідер БЮТ Юлія Тимошенко впевнена, що при оприлюдненні матеріалів сайтом Wikileaks не може з'явитися інформація, яка могла б її скомпрометувати.

29 листопада сайт Wikileaks оприлюднив секретні документи уряду США, що розповідають про повідомлення, які американські посольства по всьому світу надсилали до Вашингтона.

Листування посольства США в Україні на сторінках Wikileaks поки немає, проте очікується, що там з'являться більше тисячі звітів, надісланих до Вашингтона з Києва. Поки Україна згадується у кореспонденції американських дипломатів у РФ і посольств США в інших країнах, зокрема, Лівії.

У публікаціях Wikileaks, серед інших, йдеться про те, що екс-глава МВС Юрій Луценко отримав наказ заарештувати соратників Юлії Тимошенко Олександра Турчинова та Андрія Кожем'якіна за те, що вони намагалися приховати зв'язок Тимошенко з кримінальним бізнесменом Семеном Могилевичем. Про це колишній міністр розповів послу США в Україні.

За матеріалами ЛІГА