Здрастуй, зброє

Поділитися
У російському уряді зміни. Минулого четверга президент Володимир Путін звільнив Сергія Іванова з посади міністра оборони і призначив його першим віце-прем’єром...

У російському уряді зміни. Минулого четверга президент Володимир Путін звільнив Сергія Іванова з посади міністра оборони і призначив його першим віце-прем’єром. Тепер в уряді Росії два перших віце-прем’єри й обидва відповідають за зброю: Дмитро Медведєв — за енергетичну, Сергій Іванов — за звичайну. В.Путін висловив задоволення результатами роботи С.Іванова на чолі міністерства оборони РФ і повідомив, що вирішив підвищити його статус і розширити коло обов’язків. Деякі спостерігачі вже пов’язали подальше просування Іванова службовою драбиною із можливим призначенням його путінським наступником. На новій посаді С.Іванов не лише підвищить свій статус і розширить повноваження, а й буде виведений напередодні президентських виборів з-під критики опонентів за неминучі в армійському житті випадки самогубств, дідівщини, загибелі військовослужбовців тощо. Новим міністром оборони РФ став Анатолій Сердюков, який раніше обіймав посаду глави Федеральної податкової служби.

Минулий тиждень ознаменувався ще однією подією: начальник Генштабу Збройних сил РФ Юрій Балуєвський заявив про можливий вихід Росії в односторонньому порядку з радянсько-американського Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (РСМД). За словами генерала армії, це залежатиме від розгортання американської системи ПРО у Європі, дій США, які «неможливо пояснити». Як передає радіостанція «Маяк», начальник Генштабу ЗС РФ зазначив, що Росія може надати США переконливі докази необхідності свого виходу з договору щодо ракет середньої та меншої дальності. Ю. Балуєвський звернув увагу на те, що ці докази пов’язані з планами США розмістити елементи ПРО у Чехії та Польщі. Воєначальник заявив, що нині багато країн розробляють і вдосконалюють ракети середньої дальності, однак «Росія, на жаль, виконавши договір щодо РСМД, втратила багато унікальних систем такої зброї». Ю.Балуєвський також зазначив, що хоча договір про РСМД між Москвою і Вашингтоном має безстроковий характер, існуюча можливість виходу з нього полягає саме в наданні однією зі сторін переконливих доказів необхідності такого кроку.

Своєю чергою, колишній начальник Головного штабу Ракетних військ стратегічного призначення Віктор Єсін вважає вихід із договору «дуже небезпечним ходом». Про це він заявив «Независимой газете». Наслідком таких дій Росії може бути відповідний вихід США з Договору про РСМД. Слідом за РФ Пентагон почне розгортати свої ракети поблизу російських кордонів. Особливо небезпечно, якщо це станеться у Прибалтиці, пише російське видання.

«Там також можуть бути розгорнуті комплекси крилатих ракет наземного базування, час підльоту яких до стратегічних об’єктів на території Росії виявиться у багато разів меншим, ніж під час запуску із Центральної Європи», — особливо наголосив Віктор Єсін.

Офіційний Вашингтон поки що утримується від будь-яких оцінок намірів росіян. Представник держдепартаменту США Шон Маккормак, відповідаючи журналістам, лише заявив: «Ми чули повідомлення такого характеру в минулому з різних російських джерел. Ми офіційно не одержували від російського уряду нічого, що свідчило б про те, що він виходить із Договору про ракети середньої та меншої дальності».

Новопризначений міністр оборони США Гейтс був трохи багатослівнішим. На круглому столі з журналістами у четвер він заявив: якщо росіяни вийдуть із цього договору, «це не матиме жодного стосунку до системи захисту від балістичних ракет». «Їм чудово відомо: система захисту від балістичних ракет, яку ми створюємо і щодо якої починаємо вести переговори у Європі, не становить ніякої загрози ні для Європи, ні для Росії. Власне, міністр оборони Іванов і висловився в такому дусі під час візиту до Індії, що це не становить загрози ні для Росії, ні для російських сил стримування. Отже, це питання надумане, — заявив шеф Пентагону. — Чи є це проблемою? Так, звісно. У нас є угода з росіянами і, як на мене, досить цікаво, що тоді як вони говорять, ніби стурбовані нашою протиракетною обороною від балістичних ракет, їх турбує загроза балістичних ракет середньої дальності з півдня та сходу від них. І, на мою думку, коли в них є питання стосовно договору про ядерні сили середньої дальності, це випливає звідси».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі