ВЕДМЕЖА ПОСЛУГА

Поділитися
Президент України Леонід Кучма заявляє, що протидія клановим угрупованням в економічній сфері має стати пріоритетом у роботі податкових служб...

Президент України Леонід Кучма заявляє, що протидія клановим угрупованням в економічній сфері має стати пріоритетом у роботі податкових служб.

«Особливо небезпечною для суспільства є ситуація, коли кланові інтереси неплатників податків прикриваються певними політичними силами, окремими народними депутатами». Л.Кучма додав: «Визнавав і буду визнавати за податківцями право застосовувати найжорсткіші дії щодо тих, хто ухиляється від сплати податків, протиставляючи власні інтереси суспільним».

Він назвав сумним, «коли до політичного тиску на податківців вдаються окремі досить імениті політики, коли інструменти мітингового тиску починають застосовуватися в найбільш життєво важливих сферах суспільних відносин».

«Я рішуче виступаю проти таких явищ. Окремі сили марно розраховують на те, що шляхом тиску на Президента можна досягти поступок, які дозволили б їм і надалі жити за законами первинного накопичення капіталів», — сказав він.

Ціль президентських стріл абсолютно зрозуміла — «Наша Україна», котра виступила проти глави львівської податкової Сергія Медведчука. Останні події у Львові для «ДТ» прокоментував народний депутат України Євген Червоненко:

— У четвер сесія Львівської обласної ради була надзвичайною, і її пікетували як дозволена акція «Орлан-транс», так і мікроавтобуси, водії котрих не знали, для чого їх привезли, але потім функціонери обклеїли їхні машини плакатами проти «Нашої України» і Ющенка на підтримку податкової — мовляв, правильно, вилучати якомога більше.

На сесії перше питання було про зрив опалювального сезону. Більша частина території Львова не опалюється, та й у районах страшна ситуація. Була навіть пропозиція винести рішення про незадовільну роботу мерів майже всіх міст Львівщини.

Після цього було поставлено питання про політичну і кримінальну ситуацію у Львові. Ви знаєте, що за останній місяць тут сталася серія резонансних убивств, нападів на суддів, убивств бізнесменів, банкірів плюс небувале число акцій протесту, одна з яких, як, приміром, акція «Нашої України», носила не політичний, а економічний характер і була спрямована проти керівника Львівської податкової адміністрації.

Важливим є те, що з понеділка у Львові починає працювати спільна комісія Державної податкової адміністрації України, депутатів Верховної Ради, обласного та міського рівня із розслідування діяльності Сергія Медведчука. Глава ДПАУ Микола Азаров прийняв рішення про створення цієї комісії, про що було оголошено у присутності 20 депутатів «Нашої України» і панів Шейбута і Хоменка — начальників управління внутрішньої безпеки та боротьби з корупцією і управління внутрішніх розслідувань. Азаров при всіх заявив, що коли частина переданих йому фактів буде підтверджена, то він порушить перед Президентом питання про зняття Сергія Медведчука. У контексті, що підтвердять й інші депутати, пролунали слова: або я, або він.

У четвер на сесії обласної ради о першій годині дня були присутні 12 депутатів Верховної Ради України. На слуханнях питання про криміногенну і політичну ситуацію виступав Ігор Держко, заступник голови обласної ради, і Василь Рябошапка — начальник УВС по Львівській області. Після цього почалося обговорення, записалися більш як 40 виступаючих. Розмова тривала до о пів на сьому, після чого почалася процедура голосування по запропонованому обласною радою рішенню. У третьому пункті було написано: за поданням більш як 30 громадських і бізнесових організацій, народного віче Львова клопотатися перед Президентом і паном Азаровим про усунення Сергія Медведчука з посади. В усіх виступах депутатів обласної ради підкреслювалося, що це справа не лише львівських 81 депутата і більш ніж 160 депутатів ВР, які поставили підписи під документом, який констатує, що саме через свавілля, яке вершив Сергій Медведчук. Тому річ навіть не в «Орлані». «Орлан» — величезна інвестована структурована компанія, що дала Медведчуку законну відсіч через суд.

Процедуру голосування намагалися зірвати з питань регламенту, проте сторони в результаті дійшли законності. Фракція «Соціальна справедливість», члени якої майже всі входять у СДПУ(о), кілька разів залишала зал. Останній раз вони пішли, віддаючи команди «не голосувати» депутатам «Ділової Львівщини», де перебувають директори найбільших державних і приватних підприємств. Таємне голосування проходило в залі на сцені президії. Викликалися поіменно депутати за всім списком, за депутатів «Ділової Львівщини» викрикували депутати «СС»: «Він уже проголосував». Але вони не виходили навіть по бюлетеню. У залі депутати різних фракцій обласної ради говорили про те, що ніхто нікого не примушує голосувати «за» чи «проти», «ви обранці народу», «ви не маєте права не голосувати, там же лише третім пунктом питання про Сергія Медведчука, а інші пункти про політичну і криміногенну обстановку надзвичайно важливі для виборців, інтереси яких ви представляєте». Однак у залі віддавалися команди, і депутати «Ділової Львівщини», котрі, як говорить «Наша Україна», самі раніше хотіли таємного голосування, не піднімалися зі своїх крісел і не йшли голосувати. Процедура закінчилася о пів на дев’яту вечора. Проголосували 32 депутати за зняття, два проти, один утримався. Забракло семи голосів.

До речі, уранці, на початку роботи, обласна рада практично одностайно ухвалила рішення про всі види трансляції сесії. Пройшло менше години, і народні депутати оголосили, що телебачення не працює! У залі увесь час був присутній губернатор Мирон Янків, котрий, звісно, обіцяв розібратися, але зовні ніяк не реагував. О 6-й годині вечора, коли до прес-секретаря, депутатів Верховної Ради і журналістів, присутніх на сесії, стали телефонувати журналісти з центральних видань, із центральних каналів, з-за закордону, із Росії, Заходу, було сказано, що телеканали у Львові не працюють. Я як секретар парламентського комітету з транспорту і зв’язку попросив обласну раду і губернатора якось утрутитися, підкресливши, що відсутність трансляції веде до непотрібного напруження. Попри це трансляцію не відновили, а крім того, УТ-1, «Інтер» і «1+1» не працювали, про це говорять усі журналісти. Пізно ввечері передачі відновилися. Будинок телецентру, за їхніми словами, весь цей час був знеструмлений.

Від редакції. За даними «ДТ», Микола Азаров стримав слово і порушив перед Президентом питання про відставку Медведчука-молодшого. Всю розмову було передано згодом главі адміністрації Віктору Медведчуку особисто Президентом. Самому ж главі ДПАУ Президент порекомендував продовжувати працювати з тими, кого він так виховав. А у разі, — додав Леонід Данилович, — якщо Азаров відправить Сергія Медведчука у відставку, Президент сам підпише указ про зняття Миколи Азарова з посади.

І виконати свою обіцянку Леонід Кучма зможе, бо де-юре він усе ще Президент...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі