Уряд Японії відмовився від відвідин храму Ясукуні

Поділитися
Члени японського кабінету міністрів на чолі з прем'єром Наото Каном не відвідали 15 серпня церемонію у токійському сінтоістськмому храмі Ясукуні, в якому вшановують усіх "полеглих за імператора і Велику Японію".

Члени японського кабінету міністрів на чолі з прем'єром Наото Каном не відвідали 15 серпня церемонію у токійському сінтоістськмому храмі Ясукуні, в якому вшановують усіх "полеглих за імператора і Велику Японію".

За його словами, "я чітко заявив свою позицію при вступі на посаду. Я розраховую, що народ її зрозуміє". Кан підтвердив, що принципово відмовився від візиту до храму, який у низці країн вважається втіленням "японського мілітаризму".

Повідомляється, що генеральний секретар кабінету міністрів Йосіто Сенгоку розповів, що всі члени уряду "добровільно відмовилися" від паломництва до Ясукуні. Мотивуючи причини свого рішення, міністр транспорту Сейдзі Маехара особливо відзначив той факт, що до поминальних списків святилища внесено "військових злочинців", засуджених до смертної кари Міжнародним військовим трибуналом у 1948 році.

У свою чергу, міністр юстиції Кейко Тіба звернула увагу на необхідність "брати до уваги почуття сусідніх країн".

Відзначається, що паломництва японських офіційних осіб до храму Ясукуні викликають дипломатичні протести низки сусідніх держав, перш за все КНР та Республіки Корея, а також антияпонських виступів у них, тому більшість японських прем'єрів і міністрів останніх років утримувалися від подібних кроків. Проте вперше жоден член чинного уряду не відвідає храм 15 серпня.

15 серпня вважається в Японії днем закінчення війни на Тихому океані та Другої світової війни, оскільки у цей день в 1945 році імператор Хірохіто виступив по радіо зі зверненням до народу, в якому повідомив про необхідність "винести нестерпне", тобто прийняти умови Потсдамської декларації союзних держав про беззастережну капітуляцію Японії.

За матеріалами Известий

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі