Українські православні не зможуть об’єднатися за прикладом російських

Поділитися
Об’єднання православних конфесій України за прикладом Російської православної церкви та її закордонної гілки, котрі 17 травня підписали об’єднавчий договір, є неможливим...

Об’єднання православних конфесій України за прикладом Російської православної церкви та її закордонної гілки, котрі 17 травня підписали об’єднавчий договір, є неможливим. Таку думку висловив голова синодального відділу зв’язків з громадськістю Української православної церкви Олександр Драбинко.

На думку архімандрита Драбинко, Українська православна церква Київського патріархату – це церква, створена волею однієї людини, Патріарха Філарета. «Він порушив церковні закони, він порушив дане ним слово – піти, щоби не шкодити церкві. Тому УПЦ КП ніяким чином не можна порівнювати з РПЦЗ, і, відповідно, наша ситуація тільки на перший погляд здається схожою», — стверджує Драбинко.

Окрім того, після об’єднання РПЦ та РПЦЗ Українська православна церква вважає за недоцільне подальше існування парафій РПЦЗ на своїй канонічній території. «В Україні є Українська православна церква, і, я гадаю, поступово приходи РПЦЗ в Україні перейдуть під юрисдикцію УПЦ», — вважає архімандрит.

17 травня у храмі Христа Спасителя у Москві предстоятелі Російської православної церкви Алексій ІІ та Російської православної церкви за кордоном митрополит Лавр підписали «Акт про канонічне спілкування». Цей документ став завершенням процесу об’єднання церков.

Офіційна Москва надавала великого значення злиттю двох гілок російського православ’я – на церемонії підписання об’єднавчого договору був присутнім президент Росії Володимир Путін, котрий назвав те, що відбулося «подією воістину всенародного історичного масштабу и величезного морального значення».

Подробиці стосовно об’єднання РПЦ та РПЦЗ, а також можливого впливу цього процесу на українське церковне життя, читайте у матеріалі Катерини Щоткіної «Священна третьоримська імперія» у свіжому номері «ДТ».

Справка. РПЦЗ відокремилася від Московської Патріархії РПЦ у 1920-ті роки, вважаючи останню закріпаченою більшовицьким режимом. Зараз до складу Зарубіжної Церкви, котра об’єднує близько 500 тисяч вірних, входять близько 400 парафій у 40 країнах. Духовно-адміністративний центр РПЦЗ з 1950 року знаходиться в Джорданвіллі, США.

УПЦ КП була створена у 1992 році митрополитом Філаретом, після того як його позбавили сану у РПЦ. Жодна з православних церков світу поки не визнає канонічного статусу УПЦ КП. Церква нараховує близько трьох з половиною тисяч парафій, три тисячі священнослужителів та 36 монастирів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі