Україна відкриє дорогу автомобільному "секонд-хенду" з ЄС

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україна і Європейський Союз знайшли підхід до питання лібералізації імпорту в Україну автомобілів «секонд-хенд».

Про це українським журналістам у Брюсселі заявив 8 квітня заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Валерій П'ятницький після закінчення 16-го раунду переговорів про створення зони вільної торгівлі з ЄС.

«Що стосується автомобілів «секонд-хенд», тут ми формули знайшли. Щодо автомобілів, очевидно, це будуть норми, пов'язані із захистом, які дозволять у той чи інший момент фактично зупиняти той чи інший імпорт, який буде перевершувати певний рівень. При цьому зрозуміло, що з нашого боку буде лібералізація доступу», - сказав він.

За словами заступника міністра, Україна пропонує схему, відповідно до якої в Україні розвиватимуться галузі, що пов'язані з автомобільною промисловістю, зокрема, виробництво комплектуючих.

«Знаєте, можна лібералізувати все, що завгодно, але крім усього цього, є обсяги виробництва, є робочі місця, і люди просто повинні елементарно отримати роботу, доходи тощо», - сказав В.П'ятницький.

Він зазначив, що при цьому мова не йде про примушування європейців інвестувати в розвиток такого виробництва.

«Інвестувати в цю галузь може хто завгодно, не отримуючи жодних привілеїв з боку держави, і вони отримують можливість доступу на європейський ринок. Ну, умовно кажучи, якщо ви до нас експортуєте автомобілів на 1 млрд доларів на рік, то будьте ласкаві через якийсь час вийти на те, щоб на 100 млн доларів комплектуючих вироблялося в Україні і закуповувалося в Україні», - сказав заступник міністра економіки.

За його словами, запропонована формула буде захищати не конкретних виробників, а галузі в цілому, у тому числі нові підприємства і підприємства малого і середнього бізнесу.

Як сказав В.П'ятницький, реалізація конкретних можливостей створення виробництв буде обговорюватися з окремими країнами-членами Євросоюзу і конкретними виробниками, а в угоді про зону вільної торгівлі буде закріплено лише базові принципи.

«Головне - створити те середовище, яке буде стимулювати (інвестиції - ред.) та базові параметри якого буде зафіксовано в угоді, щоб було загально розуміння того, як ми рухаємося, з одного боку. З іншого боку, якщо сторони не виконують якихось своїх зобов'язань - ну, панове, ми повинні мати в своїх руках інструменти, я не скажу, примушування до миру, але інструменти, щоб захищати так чи інакше наш ринок», - сказав В.П'ятницький.

Як повідомлялося, Україна почала переговори з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі у березні 2008 року. Сторони планують завершити переговори до кінця цього року.

За матеріалами: УНІАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі