У Верховному суді «БЮТе» новий голова

Поділитися
Учора посаду голови Верховного суду несподівано для багатьох обійняв Василь Онопенко, котрий віддавна асоціюється з БЮТ...

Учора посаду голови Верховного суду несподівано для багатьох обійняв Василь Онопенко, котрий віддавна асоціюється з БЮТ. За нього віддали свої голоси 58 із 84 суддів, які взяли участь у таємному голосуванні.

Попри те, що ще недавно серед претендентів на цю високу посаду називалося чимало прізвищ, пленум Верховного суду розглядав усього дві кандидатури — першого заступника голови, в.о. голови ВС Петра Пилипчука і Василя Онопенка, який під час минулих виборів на цю саму посаду програв Василю Маляренку. Кандидатуру Петра Пилипчука запропонували колеги з кримінальної палати ВС,
В.Онопенко був самовисуванцем. Цікаво, що незатребуваними залишилися клопоти В.Мойсика, який докладав нетривіальні зусилля для того, щоб мати можливість також заявити про свої претензії на дану посаду, відновившись у ВС. Попри рішення Солом’янського суду столиці, який поставився до нього прихильно, всі палати ВС дійшли висновку, що він не є членом Пленуму.

За П.Пилипчука віддали свої голоси 25 суддів. Один служитель Феміди проголосував проти обох.

Оприлюднюючи свою програму перед обговоренням кандидатур на посаду голови, Василь Онопенко сформулював своє бачення ролі голови як менеджера, який ефективно керував би Верховним судом і гідно представляв його в інших гілках влади. Передусім серед поставлених завдань В.Онопенко назвав бюджет судової системи. Крім того, програма дій, яка пролунала вчора, мала яскраво виражену й місцями чітко конкретизовану соціальну спрямованість. Вона полягала в обіцянці у разі обрання взятися до розв’язання квартирних проблем окремих суддів ВС (які, виявляється, уже вісім місяців перебувають без житла), поліпшенням житлових умов цілої низки суддів і створенням патронатної служби, яка займатиметься «відставниками» Верховного суду, котрим потрібний догляд.

Повернувшись у лоно Верховного суду після багаторічної діяльності, так чи інакше пов’язаної з функціонуванням судової системи (міністр юстиції, голова профільного парламентського комітету), В.Онопенко спроможний ефективно виконувати не тільки представницькі, а й організаційні функції, які покладені на голову Верховного суду. В.Онопенко пообіцяв непохитно відстоювати інтереси судової системи, насамперед її незалежність. Ну що ж, подивимося, чи можливо обійняти таку посаду і залишитися при своїх переконаннях. На запитання про те, чи підтримували його в прагненні зайняти крісло голови Верховного суду, В.Онопенко відповів, що вів переговори з членами БЮТ і що, оскільки в «Регіонів» не було претензій щодо ситуації з його сумісництвом, певне, підтримувала його й влада. Утім, про це, напевно, знають лише деякі втаємничені. Оскільки основна маса «регіоналів» сумує. Слідом за Конституційним, «Регіони» «здали» Верховний суд України.

З одного боку, голова ВС — виходець з опозиції, для демократії плюс. З другого — методи, використовувані кандидатами для досягнення заповітної мети, честі не роблять нікому. А за великим рахунком питання, «чи виграє суспільство від того, що главою ВС стає ставленик тієї чи іншої політичної сили», — риторичне.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі