У РФ готують масштабну територіальну реформу

Поділитися
Уряд та адміністрація президента РФ працюють над проектом зміни територіальної організації Росії. За цим проектом росіяни будуть жити не у 83 регіонах, як зараз, а у 20 агломераціях навколо великих міст, де концентруються ресурси. Ця ідея може увійти до передвиборної кампанії президента Дмитра Медвєдєва.
Уряд та адміністрація президента РФ працюють над проектом зміни територіальної організації Росії. За цим проектом росіяни будуть жити не у 83 регіонах, як зараз, а у 20 агломераціях навколо великих міст, де концентруються ресурси. Ця ідея може увійти до передвиборної кампанії президента Дмитра Медвєдєва.Нинішня територіальна структура Росії недосконала, йдеться в документі, який потрапив у розпорядження газети «Ведомости»: місцеві органи федеральної влади знаходяться не там, де потрібно, а якість життя в малих містах і сільській місцевості постійно знижується. Більше того, регіональна влада сама вирішує, який населений пункт міський, а який - сільський. Наприклад, у Краснодарському краї є село чисельністю 48 000 людей, а в Приморському - міське поселення із 160 осіб. У документі пропонується ввести критерії чисельності населення для міст і селищ та встановити єдині критерії розміщення територіальних федеральних органів. Зараз 90 відсотків міст у Росії - це малі міста з чисельністю до 100 тисяч осіб, половина з них - монопрофільних. Число жителів там не росте, школи, інститути, театри, музеї практично відсутні. Розвивати такі поселення - безглуздо, стверджується в документі. Замість цього пропонується інший шлях - створити загальні умови для прискореної міграції населення з монопрофільних міст у великі і таким чином забезпечити переведення процесу урбанізації на якісно іншу основу. У документі пропонується створити приблизно 20 великих агломерацій з населенням більше 1 мільйона осіб. Утворити високоурбанізовані території пропонується за рахунок міжміських просторів: єдина швидкісна система громадського транспорту, винесення виробництв за межі центрів агломерації, переселення людей у передмістя, формування загального торгового, освітнього та культурного простору. Створення агломерацій не вимагає механічного об'єднання населених пунктів, необов'язково створювати єдине муніципальне утворення, сказано в документі: потрібно координувати плани територіального та інфраструктурного розвитку, надавати вільний міграційний режим. Основа нової економіки - тримільйонні агломерації, сказано в документі: "Тут на основі досягнення критичної маси інтелектуальних ресурсів формується інфраструктура знань, реалізується нова модель міського управління та концепція креативного міста". За словами колишнього члена Конституційного суду Анатолія Кононова, переформатувати бюджет території неважко. А для того, щоб створення агломерації не суперечило Конституції, необхідно провести референдум. Прес-секретар президента Наталія Тімакова не стала підтверджувати або спростовувати інформацію "Ведомостей". "Практики коментувати ідеї, які можуть бути в посланні, немає", - сказала вона.

За матеріалами «Ведомостей»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі