У Польщі не задоволені розслідуванням смоленської катастрофи

Поділитися
У Польщі після президентських виборів з новою силою заговорили про смоленську катастрофу, що сталася 10 квітня. Родини загиблих, політики та громадські організації вимагають відповіді на запитання про причину аварії літака, на борту якого загинули 96 пасажирів. Генеральний прокурор Польщі визнає, що розслідування цієї трагедії посувається надто повільно.

У Польщі після президентських виборів з новою силою заговорили про смоленську катастрофу, що сталася 10 квітня. Родини загиблих, політики та громадські організації вимагають відповіді на запитання про причину аварії літака, на борту якого загинули 96 пасажирів. Генеральний прокурор Польщі визнає, що розслідування цієї трагедії посувається надто повільно.

Хоч із часу смоленської катастрофи минули три місяці, та про її причини нічого не відомо, переконані політики опозиційної польської партії «Право і справедливість», які в суботу, 10 липня, прийшли до президентського палацу, щоб ушанувати жертви трагедії 10 квітня. Політиків супроводжували члени польських громадських організацій, об’єднаних у «Рух 10 квітня».

Учасники цього громадського руху твердять, що не довіряють ані польській, ані російській комісіям, котрі розслідують смоленську катастрофу. Мовляв, оскільки з Росії до Польщі передають тільки копії документів, не виключене маніпулювання фактами.

«Рух 10 квітня» організував незвичну акцію вшанування пам’яті загиблих під Смоленськом. У центрі Варшави стрічкою виклали контур літака Ту-154, умовні місця в якому зайняли 96 осіб. Хвилина мовчання на символічному борту літака натякала, що запитань у справі більше, аніж відповідей.

Йоанна Потоцька, одна з організаторів цього заходу зазначила: «Ми звертаємося до влади Республіки Польща із трьома вимогами. По-перше, вимагаємо створення міжнародної технічної комісії з розслідування катастрофи. По-друге, повернення того, що є власністю Польщі, тобто решток літака, чорних скриньок та усіх інших речових доказів. А по-третє, вимагаємо, щоб влада надала належну опіку родинам жертв».

Розвіяти сумніви співвітчизників намагається керівництво польської комісії з розслідування причин катастрофи. Генеральний прокурор Польщі Анджей Серемет каже, що в цілому співпраця польської та російської комісій є доброю. Проте, визнає він, розслідування трагедії затягується.

В ефірі інформаційного телеканалу TVN-24 Серемет спростував інформацію, опубліковану в російських медіа, начебто російська сторона передала полякам усі матеріали розслідування смоленської катастрофи. Він наголосив, що польська сторона звернулася до російської з п’ятьма запитами, однак росіяни відповіли тільки на один із них, та й то частково. Зокрема у польських запитах йшлося про те, щоб Росія передала Польщі розбитий президентський літак та чорні скриньки.

За словами польського генпрокурора, полякам поки що не передали ані супутникового телефону Леха Качинського, ані стенограм розмов із цього телефону. У Росії також залишаються зброя, телефони й комп’ютери офіцерів, які охороняли президента Качинського і загинули разом із ним.

Водночас Серемет спростував резонансну інформацію, поширену польськими медіа. Він каже, що Польща не зверталася із запитом до американських фахівців із питанням про можливість створення штучного туману над Смоленським летовищем. Натомість Серемет підтвердив, що на прохання Польщі американці вивчатимуть імовірність здійснення теракту з допомогою електронної зброї.

«Результати досліджень, які полягали у пошуках слідів класичної зброї показали, що такої зброї не застосовано. Ймовірність терористичного акту при застосуванні інших різновидів зброї, зокрема зброї масового ураження, або ж такої, яку на даний момент важко ідентифікувати, постійно вивчається», – зазначив генеральний прокурор Польщі.

Анджей Серемет вважає, що правових підстав для створення міжнародної комісії, яка розслідувала б смоленську катастрофу, немає. На його думку, створення такої комісії свідчило б про недовіру до польських слідчих органів.

Літак Леха Качинського розбився вранці в суботу, 10 квітня, при заході на посадку на аеродром "Північний" під Смоленськом. Згідно з попереднім даним, катастрофа сталася через погану видимість. Повідомлялося, що літак зачепив крилом верхівки дерев. У катастрофі загинули всі пасажири президентського літака.

За матеріалами Радіо Свобода

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі