У Чилі врятовано вже 10 шахтарів, які перебували в підземній пастці більше двох місяців

Поділитися
У середу, 13 жовтня, в Чилі під час рятувальної операції на поверхню піднято вже 10 шахтарів, які знаходилися 69 днів у підземній пастці на глибині понад 600 метрів. Про це повідомляють західні ЗМІ.

У середу, 13 жовтня, в Чилі під час рятувальної операції на поверхню піднято вже 10 шахтарів, які знаходилися 69 днів у підземній пастці на глибині понад 600 метрів. Про це повідомляють західні ЗМІ.

На порятунок перших 10 із 33 гірників пішло трохи більше менше десяти годин. Першим на поверхню у спеціально обладнаній капсулі було піднято 31-річного батька двох дітей Флоренсіо Авалоса. За ним були врятовані Сепульведа Еспіна, Хуан Ілланес і єдиний іноземець - болівієць Карлос Мамані. Варто зазначити, що він прийшов працювати на шахту всього за п'ять днів до аварії.

П'ятим на поверхню було піднято наймолодшого з «в'язнів» - 19-річного Джиммі Санчеса. За ним по черзі були врятовані Осман Арайя, Хосе Охеда (саме він написав знамениту записку відразу після звільнення «у нас все гаразд»), а також Клаудіо Яньєс.

Дев'ятим було піднято на поверхню найстаршого з шахтарів - 63-річного Маріо Гомеса. Йому в цілях обережності видали кисневу маску. За ним врятували Алекса Вегу.

Кожному шахтареві, що заходить до рятувальної капсули, надягають спеціальний біометричний пояс, який міряє температуру тіла, тиск, пульс і навіть може заміряти, наскільки людина піддається стресу. Також, той, кого рятують, отримує в своє розпорядження пристрій постійного зв'язку із рятувальниками і сонцезахисні окуляри, які мають вберегти від пошкоджень очі шахтарів, що не бачили сонячного світла більше двох місяців. У разі стресової задухи, в капсулі є балон зі стисненим повітрям, який повинен допомогти подолати страх.

Усіх звільнених шахтарів зустрічали не тільки рідні та близькі, а й перші особи країни, зокрема президент Чилі Себастьян Піньєра. Він особисто привітав кожного гірника. Відразу після звільнення всіх шахтарів відправляють у госпіталь для обстеження.

Рятувальна операція транслюється в прямому ефірі багатьох телеканалів, а також в інтернеті. Як очікується, вона завершитися протягом найближчої доби. Останнім на поверхню буде піднято неформального лідера гірників - 54-річного Луїса Альберто Ірібаррена. Чилійські ЗМІ порівнюють його з капітаном, який залишає потопаючий корабель останнім.

Нагадаємо, що аварія на шахті Сан-Хосе у Чилі сталася 5 серпня. Більше двох тижнів із 33-ма гірниками не було зв'язку - тільки 22 серпня рятувальникам вдалося пробурити вузький отвір, через який шахтарі передали записку. Пізніше рятувальники пробурили ще дві невеликих свердловини, якими в шахту спускають воду, продовольство і медикаменти. Окрім того, з гірниками було встановлено телефонний і відеозв'язок, а також проведено електрику.

Операція з їхнього визволення стала найскладнішою в історії гірничої справи. А гірникам тепер належить світовий рекорд за тривалістю перебування під землею після аварії в шахті.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі