У Брюсселі тисячі демонстрантів закликають покласти край урядовій кризі

Поділитися
У неділю, 23 січня, в Брюсселі проходить масова маніфестація бельгійців проти тривалої політичної кризи в країні і відсутність повноважного федерального уряду протягом багатьох місяців.

Щонайменше, 15-20 тисяч демонстрантів, за даними брюссельської влади, йдуть у колоні по бельгійської столиці. Згідно з даними організаторів, на вулиці вийшло 25 тисяч людей.
У маніфестації, яка отримала назву «Shame» («Ганьба»), беруть участь бельгійці різних політичних поглядів, які представляють як нідерландськомовне, так і франкофоне населення країни.
Організатори маніфестації, які скликали демонстрантів в основному по Інтернету, - п'ятеро молодих бельгійців у віці від 20 до 27 років (четверо фламандців і один франкофон).
Вони закликали учасників акції не афішувати своїх політичних уподобань, а виступити з нейтральною позицією громадян, яким набридли політичні чвари всередині правлячої коаліції, не здатної вже сім з половиною місяців після виборів 13 червня 2010 знайти компроміс для формування уряду.
«Хочемо уряду!», - Скандують у ході маніфестації групи молодих людей, які одягнені в біле. І таким чином нагадати "демонстрацією ганьби" «білий марш» увійшов в історію в 1996 році, коли в маніфестації пам'яті жертв педофіла Марка Дютру, від якої здригнулася вся Європа, взяло участь 300 тисяч осіб.
У маніфестації «Shame» беруть участь представники фламандської інтелектуального та мистецького середовища, які провели в п'ятницю в Брюсселі гучну акцію протесту проти націоналістичної та сепаратистської політики головного переможця виборів 13 червня 2010 року - партії «Новий фламандський альянс», безкомпромісність якої в першу чергу пов'язують з глухим кутом у переговорах про формування федерального уряду.
Місцеві ЗМІ відзначають найбільш несподівані громадянські ініціативи у ці дні. Щоденна бельгійська газета «Дерньер Ер» повідомила, що одна подружня пара вирішила назвати свою новонароджену дитину Бельгією на знак прихильності єдиного королівства.
Серед демонстрантів знайшлися і люди з гумором, що несли іронічні гасла: «Не має уряду, не має проблем!»
У неділю в Бельгії настав 224-й день без повноважного уряду. Управлінські функції виконує тимчасовий кабінет, що подав у відставку ще навесні 2010 року міністрів. Таким чином, у січні був побитий європейський рекорд тривалості урядової кризи 1977 року в Нідерландах (208 днів), і Бельгія рухається до світового рекорду, що належить Іраку, який у 2009 році сформував свій урядовий кабінет 289 днів.
Суть проблеми, що роздирає країну, зводиться до того, що фламандці (60% населення федерації, що налічує близько 11 мільйонів бельгійців) вимагають посилення автономії регіону Фландрії, зокрема в тому, що стосується податкових зборів та соціального забезпечення.
Франкофони прагнуть не допустити подальшої децентралізації країни з побоювання втратити частину бюджетного фінансування за рахунок більш багатої Фландрії, а також, тому що вони бачать у цьому сигнал до поділу країни.
У день маніфестації франкофонний бельгійський телеканал RTBF провів дискусію в студії бельгійських політиків і членів тимчасового уряду про значення цієї акції. Учасники дебатів не могли приховати, що звинувачення в бездіяльності їх явно зачіпають.
Однак виконуючий обов'язки міністра юстиції Стефан Де Клерк побачив позитивний заряд в маніфестації «Shame». «Важливо, щоб усі зрозуміли, що ця маніфестація НЕ антиполітична, а саме політична, яка носить позитивний характер і закликає просуватися. На столі переговорів лежать пропозиції. Потрібно швидше йти до фіналу», - сказав бельгійський міністр.
За матеріалами «Інтерфакс-Україна»
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі