У 2010 році пірати побили рекорд із захоплення заручників

Поділитися
© колаж Андрій Товстиженко, ZN.UA

Як повідомили представники організації, всього в світі було захоплено 53 судна, з яких 49 - поблизу берегів Сомалі, і вісім моряків було вбито. І це незважаючи на посилення роботи з патрулювання вод міжнародними силами морської безпеки.

Автори звіту зазначають, що випадки захоплення заручників "вселяють тривогу".

Усього в минулому році було скоєно 445 піратських нападів. Це на 10% більше, ніж у 2009 році.

На минулому тижні в звіті американського дослідницького центру One Earth Future ("Майбутнє єдиної Землі") наводилися дані про те, що морський розбій обходиться глобальній економіці в 7-12 млрд доларів на рік. Сюди входять витрати на викуп, забезпечення заходів безпеки, а також торгові збитки.

"Цифри, що стосуються кількості заручників і захоплених судів, ніколи ще не були такими високими", - підкреслив глава центру моніторингу піратських нападів ММБ Поттенгала Мукудан.

Поблизу узбережжя Сомалі, зазначають автори звіту, озброєні до зубів пірати часто захоплювали риболовецькі і торгові судна, а потім використовували їх для нових нападів.

У минулому році сомалійські пірати захопили 1016 заручників. У їхніх руках і сьогодні перебуває 31 судно і понад 700 членів їх екіпажів.

У 2009 році Аденську затоку почали патрулювати військові кораблі, які змогли запобігти низці нападів. Але сомалійські пірати, тим не менш, вирушають на розбій усе далі від рідних берегів.

"Усі заходи, що вживаються у морі з метою обмеження активності піратів, не спрацьовують на повну силу через відсутність у Сомалі відповідальної влади", - говориться у звіті ММБ. У Сомалі з 1991 року немає чинного уряду.

Однак, як зазначає ММБ, в самій Аденській затоці число нападів піратів скоротилося більш ніж у два рази, завдяки присутності в цьому регіоні військових кораблів.

Але число нападів зросла в Південно-Китайському морі і поблизу берегів Індонезії, Бангладеш та Нігерії.

За матеріалами: BBC Russian

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі