Центральний депозитарій має створюватися на базі ВДЦП - Світовий банк

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Директор представництва Світового банку (СБ) в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер вважає, що центральний депозитарій України повинен створюватися на базі Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) - приватного депозитарію, який давно і успішно працює в Україні.

Про це М.Райзер заявив УНІАН, коментуючи наміри уряду України створити центральний депозитарій на базі ВАТ «Національний депозитарій України» (НДУ) за рахунок коштів держбюджету.

На думку представника СБ, такі плани суперечать логіці розвитку ринку депозитарних послуг.

«Наша позиція така: оскільки в Україні давно працює приватний депозитарій - «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів», причому працює непогано і має довіру учасників ринку, ми виступаємо проти того, щоб витрачати державні гроші на створення нової структури, якщо така структура вже є. Ми довели до відома українського уряду цю нашу позицію: якщо і створювати єдиний депозитарій в Україні, то треба робити це на базі злиття Всеукраїнського депозитарію цінних паперів і НДУ. Таке злиття було б логічним: тоді інфраструктура та досвід, які вже існують у ВДЦП, не буде втрачено і буде задіяно в інтересах розвитку ринку», - заявив М.Райзер.

Як повідомлялося раніше, у лютому ц.р. надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Теффт у листі на ім'я віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпка повідомив, що, на його думку, створення центрального депозитарію на базі НДУ суперечить домовленостям між урядом України та Міжнародним валютним фондом.

У рамках програми взаємодії України з МВФ український уряд зобов'язався у 2011 році створити єдиний центральний депозитарій, який буде повністю відповідати міжнародним стандартам, керуватися прозоро, базуватися на принципах корпоративного управління, що забезпечують збалансоване представництво інтересів учасників ринку і держави.

4 лютого 2011 року заступник голови Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації Віктор Івченко звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова з пропозицією створити Центральний депозитарій України на базі Національного депозитарію України.

28 лютого 2011 року прем'єр затвердив склад оргкомітету та заходи щодо створення центрального депозитарію на базі НДУ. До цієї групи не увійшли представники ВДЦП.

Нагадаємо, ZN.UA неодноразово писало про проблеми депозитарної системи в Україні. Так, зокрема, тільки за останні півроку тижневик тричі - у №39 і 42 за 2010 рік та №6 за 2011 рік - критикував позицію керівництва Національного депозитарію України.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі