Токіо протестує проти китайських суден біля суперечних островів

Поділитися
Токіо заявив офіційний протест Пекіну у зв'язку з появою двох катерів китайського рибнагляду неподалік від суперечних островів.
Токіо заявив офіційний протест Пекіну у зв'язку з появою двох катерів китайського рибнагляду неподалік від суперечних островів.Незаселені острови, які в Японії називаються Сенкаку, а в Китаї - Дяоюйдао, розташовані у Східно-Китайському морі. Вони знаходяться під контролем Японії, але Китай висуває претензії на цей архіпелаг. Води навколо островів багаті на рибу, а на шельфі імовірно є великі родовища нафти і газу. Увечері в неділю японська берегова охорона помітила поблизу островів китайські катери. За словами представника японського уряду Йосіто Сенгоку, китайські судна незабаром залишили суперечний район, але Токіо все одно направив Пекіну ноту протесту. Суперечка через острови призвела до серйозного погіршення японсько-китайських відносин за останні роки; у минулі вихідні в Китаї відбулися масові маніфестації протесту проти позиції Японії, а в Японії - проти претензій Китаю. Суперечка загострилася на початку вересня, коли був арештований капітан китайського траулера, що зіткнувся поблизу архіпелагу з двома японськими патрульними катерами. Японські імпортери рідкоземельних металів, що застосовуються у виробництві вітряних турбін, гібридних автомобілів та інших високотехнологічних товарів стверджують, що й вони постраждали через суперечку Пекіна і Токіо: видобуток рідкоземельних металів майже повністю зосереджено в Китаї, і з початку конфлікту японські компанії відзначають ускладнення митних процедур для ввезення цієї сировини до Японії. Пекін, однак, стверджує, що ніякого ембарго на експорт рідкоземельних металів до Японії не вводив.

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі