Тимошенко: Янукович прагне Конституції, яка породила Кучму

Поділитися
Президент України Віктор Янукович хоче повернути до країни авторитаризм без балансів і противаг, вважає лідер опозиційного блоку свого імені Юлія Тимошенко.
Президент України Віктор Янукович хоче повернути до країни авторитаризм без балансів і противаг, вважає лідер опозиційного блоку свого імені Юлія Тимошенко. Про це вона заявила в інтерв'ю Бі-бі-сі, яке було опубліковано у п'ятницю, 9 липня. За словами Тимошенко, у країні може бути будь-яка система влади - президентська чи парламентська. Однак важливо, щоб вона мала систему балансів і противаг, а також розподілу влади на три гілки, які діють скоординовано, але мають різні функції. «Те, що пропонує зараз Віктор Янукович, - це авторитаризм, президентський авторитаризм без балансів і противаг. Він хоче саме ту Конституцію, яка породила Кучму, «кучмізм» і Помаранчеву революцію. Яка, до речі, потім країну від цього всього звільнила», - вважає лідер БЮТ. За її словами, зараз йде зміцнення влади президента. «З уряду, і з усіх вертикалей та гілок влади видаляють людей, які не належать безпосередньо до оточення Януковича, - вважає Тимошенко. - Набирають людей, які представляють один регіон нашої держави - донецький. І які будуть консолідовано діяти, використовуючи владу і політику для збільшення своїх доходів». При цьому вона впевнена, що даний процес буде продовжуватися. «Специфіка сьогоднішньої політичної ситуації полягає в тому, що більшість представників влади Януковича оголосили, що вони будуть змінювати Конституцію не голосуванням у парламенті, а на референдумі. Який буде проводитися на основі закону, який вони планують прийняти до кінця цього тижня», - сказала Тимошенко. За її словами, коаліція розуміє, що у парламенті вона не набере 300 голосів для зміни Конституції на користь абсолютної президентської влади. «Фактично, це стало нормою, коли хочуть зробити щось «руками народу». Саме таким чином вони хочуть Конституцію перетворити на Конституцію із жорсткою формою президентського правління, без незалежного правосуддя, без сильної опозиції і без будь-якого контролю над владою - через референдум. І тому тут наші голоси не будуть мати ніякого значення», - впевнена Тимошенко. Нагадаємо, зараз на розгляді Верховної Ради перебуває законопроект «Про всеукраїнський референдум» (№ 2222). Даний документ, впевнені аналітики «Дзеркала тижня», у разі його прийняття, дозволить органам виконавчої влади маніпулювати Конституцією і законодавством. Перш за все, мова йде про внесення змін до редакції Конституції, прийнятої у 2004 році.

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі