Термін повноважень голови Нацбанку можуть збільшити до семи років

Поділитися
Президент України Віктор Янукович пропонує збільшити термін повноважень голови НБУ із п'яти до семи років, щоб уникнути збігу із терміном повноважень парламенту і президента.
Президент України Віктор Янукович пропонує збільшити термін повноважень голови НБУ із п'яти до семи років, щоб уникнути збігу із терміном повноважень парламенту і президента. Відповідний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Нацбанку (№ 6659) від 5 липня 2010 зареєстрований у парламенті. У законопроекті також пропонується скорегувати повноваження Ради НБУ, позбавивши її права застосовувати відкладальне вето щодо рішень правління Нацбанку. Окрім того, проектом закону передбачено збільшити із чотирьох до шести кількість заступників голови НБУ, які входять до складу правління, а чисельний склад правління НБУ встановити у кількості 11 осіб (сьогодні - 16). Документ передбачає також запровадження кваліфікаційних вимог до керівників НБУ, членів його керівних органів, а також до членів Ради НБУ. Так, заступниками голови НБУ не можуть бути особи, які мають представницький мандат або займають посаду керівника органу державної влади, якщо не минул року із моменту його звільнення з цієї посади. Цю посаду також не можуть займати лідери політичних партій або члени керівних органів політичних партій: на час перебування на посаді заступника голови НБУ призупиняється його членство у політичній партії. Окрім того, пропонується доповнити перелік причин припинення повноважень члена ради НБУ. Зокрема, визнання його судом недієздатним, відсутність без поважних причин на двох засіданнях ради поспіль, а також невиконання обов'язків протягом більш ніж чотирьох місяців підряд. Документ підготовлено для виконання зобов'язань України, передбачених меморандумом про економічну та фінансову політику, який був підписаний 30 квітня 2009 року в рамках програми stand-by Міжнародного валютного фонду, з метою реалізації зобов'язань перед Світовим банком у рамках системного проекту «Програмна позика на реабілітацію фінансового сектору». Нагадаємо, що нинішній голова НБУ Володимир Стельмах займає посаду із 16 грудня 2004 року. П'ятирічний термін його повноважень закінчився 16 грудня 2009 року. Президент Віктор Янукович не вносив до Ради подання щодо його звільнення.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі