Таїландський суд ухвалив рішення видати Бута США

Поділитися
Апеляційний суд у Таїланді ухвалив рішення задовольнити прохання США про видачу російського бізнесмена Віктора Бута, якого Вашингтон називає одним з найбільших торговців зброєю. За існуючою між США і Таїландом угодою Бут повинен бути екстрадований протягом трьох місяців.

Апеляційний суд у Таїланді ухвалив рішення задовольнити прохання США про видачу російського бізнесмена Віктора Бута, якого Вашингтон називає одним з найбільших торговців зброєю. За існуючою між США і Таїландом угодою Бут повинен бути екстрадований протягом трьох місяців.

Сам Віктор Бут назвав рішення таїландського суду провокацією, і заявив, що воно було продиктоване політичним тиском Вашингтона на владу Таїланду.

Бут відкидає пред'явлені йому у США звинувачення у змові з метою продажу зброї колумбійським повстанцям.

Новий запит про екстрадицію 44-річного колишнього радянського офіцера був поданий Сполученими Штатами за новими звинуваченнями, які були оформлені судом Південного округу Нью-Йорка в лютому 2010 року.

Напередодні засідання апеляційного суду до держдепартаменту США був викликаний посол Таїланду у Вашингтоні, де йому було заявлено, що "ця справа є надзвичайно пріоритетною для Сполучених Штатів", - повідомив журналістам представник держдепартаменту Філіп Кроулі.

Американська влада висунула Буту два нових звинувачення - у відмиванні грошей і електронному шахрайстві. Якщо б прохання про видачу було відкинуте таїландським судом, Бут залишився би під вартою до розгляду цих звинувачень.

Очікується, що тепер влада США відмовиться від цієї порції звинувачень і спробує завершити процес екстрадиції якомога швидше.

У США його очікують звинувачення у змові з метою вбивства американських громадян, змові з метою пособництва терористам і змові з метою придбання і застосування зенітної ракети. У разі обвинувального вироку Буту загрожує довічне ув'язнення.

Адвокати Бута наполягають, що судовий розгляд у його справі не буде об'єктивним у США, де офіційні особи заявляють про те, що він постачав зброю диктаторам, "Аль-Каїді" і Талібану.

Відомства ООН і уряди кількох західних держав заявляють, що він постачав зброю диктаторським режимам і польовим командирам в Африці й Афганістані - порушуючи існуючі ембарго ООН.

В операції, у результаті якої він був заарештований, брали участь американські офіцери, які виступали як представники колумбійського повстанського руху ФАРК.

Торік, коли таїландський суд відкинув прохання США про екстрадицію, у рішенні було сказано: "Це справа політична. Таїланд не вважає ФАРК терористичною організацією".

За словами деяких експертів, Бут - який набув популярності у 90-ті роки у зв'язку з польотами радянських транспортних літаків у низку "гарячих точок" в Африці - був корисний російській розвідці, і Москві дуже не хочеться, щоб він постав перед судом у Сполучених Штатах .

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі