Тарифи на житлово-комунальні послуги зростуть з 15 жовтня

Поділитися
Тарифи на житлово-комунальні послуги зростуть із 15 жовтня - з початком нового опалювального сезону, повідомив міністр житлово-комунального господарства Юрій Хіврич в інтерв'ю газеті «Сегодня».
Тарифи на житлово-комунальні послуги зростуть із 15 жовтня - з початком нового опалювального сезону, повідомив міністр житлово-комунального господарства Юрій Хіврич в інтерв'ю газеті «Сегодня».«У нас немає іншого виходу», - підкреслив Хіврич, відзначивши, що житлово-комунальні послуги не можуть бути дешевими для населення, оскільки собівартість тепла і води постійно зростає, а газ дорожчає. «Зміна цін на тепло і гарячу воду - це регуляторний акт, який повинен пройти обговорення протягом двох місяців, починаючи з 1 серпня, коли НКРЕ довела ціни до витрат. Підвищення вартості тепла і гарячої води буде від 20 до 30% залежно від регіону, ці цифри ще вираховують фахівці», - пояснив Хіврич. Коментуючи підвищення тарифів у столиці, міністр відзначив, що на сьогоднішній день тарифи у Києві складають 60% від собівартості, у той час як у більшості міст - 80-85%. «Тепер скрізь виставлять рахунок на 100% собівартості, але невідомо, як зміниться ціна у Києві - можливо, знову будуть частково дотувати з міськбюджету», - пояснив він, додавши, що різна структура витрат у містах зумовлює різний рівень тарифів по країні. Щодо боргів населення за житлово-комунальні послуги, Хіврич відзначив, що близько 15% боргів, що складає 1,2 млрд грн, являються «безнадійними». «Це квартплата за покинуті квартири у Донецькій, Луганській області, де закрили шахти, люди закрили квартири і поїхали назавжди або на заробітки. Частину квартир вже розграбовано. Або бабуся живе одна у 2-3 кімнатній квартирі. А прописаний ще й онук. Він поїхав на заробітки, але доходів не показує, значить їй субсидія не встановлена. Тому подаємо позови в першу чергу на тих, хто може платити, але не хоче», - пояснив міністр. Хіврич також зазначив, що на сьогоднішній день вже підготовлено законопроект щодо повернення пені за прострочення оплати житлокомпослуг, яку Верховна Рада заборонила стягувати у 1996 році у зв'язку з масовими затримками виплати зарплат і пенсій. «Думаю, що з 1 січня 2011 пеня повернеться», - зазначив він. Нагадаємо, що раніше віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що вводити штрафні санкції за несплату комунальних послуг не доцільно, у той же час не можна прощати борги тим, хто не платив за комунальні послуги багато років. Як повідомлялося раніше в ЗМІ, тарифи на гарячу воду й опалення в Києві будуть повторно за останні півроку збільшені через підвищення ціни на газ, який використовують для нагрівання води. Нагадаємо, що з 1 серпня 2010 НКРЕ збільшила на 50% відпускні ціни на природний газ для населення і ціну газу для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення та гаряче водопостачання населення.

За матеріалами: Сегодня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі