Там на второваних доріжках сліди відомих нам людей...

Поділитися
В Україні візит лідерів опозиції до Сполучених Штатів завжди викликає роздратування й ревнощі у політиків, які перебувають при владі...

В Україні візит лідерів опозиції до Сполучених Штатів завжди викликає роздратування й ревнощі у політиків, які перебувають при владі. Тим більше, коли їх приймають на найвищому рівні. А Юлію Тимошенко у Вашингтоні зустрічали серйозно. В активі лідерки БЮТ — зустрічі з віце-президентом Діком Чейні та радником президента з питань національної безпеки Стівеном Хедлі, а також із екс-держсекретарем Мадлен Олбрайт. У планах — зустріч із держсекретарем Кондолізою Райс. Цьому списку високопоставлених чиновників Білого дому можуть позаздрити деякі прем’єри та президенти.

Проте для Білого дому зустрічі з лідерами політичних партій — річ звична. Стосовно України ця практика дозволяє, з одного боку, демонструвати рівне ставлення до всіх серйозних політичних сил. З другого — дає можливість одержати з перших вуст «різнокольорових» українських політиків бачення розвитку досить дивної і заплутаної ситуації у країні, а також почути їхні прогнози. Адже ті, хто сьогодні в опозиції, завтра можуть прийти до влади. Недарма у Києві багато хто говорить, що Тимошенко пішла слідами Віктора Ющенка...

Якщо говорити про месиджі, які озвучила перед своїми американськими співрозмовниками Тимошенко, то стисло вони полягають у такому. У Центрі стратегічних досліджень лідерка БЮТ заявила, що бачить три шляхи виходу з політичної кризи, яка склалася в Україні. Перший варіант, за словами Тимошенко, це продовження діалогу між президентом і прем’єром. «Однак я сумніваюся в ефективності такого діалогу», — процитувала «Українська правда» Юлію Тимошенко.

«Другий варіант — це дочекатися, поки Янукович перетягне всю владу на свій бік, і не буде такого балансу, як президент і його секретаріат», — вважає лідерка БЮТ. Вона наголосила, що, як повідомляють їй депутати, Партія регіонів пропонує їм солідні преференції за перехід у більшість: «І тоді Янукович здобуде 300 голосів і диктуватиме свої права без будь-яких обмежень». За її словами, «він перекусить демократичний табір» і встановить авторитарний режим.

Третім кроком вона вважає дострокові вибори до парламенту. «Якщо всі хочуть служити народу, то непогано піти на дострокові вибори. Як, наприклад, це зробила Маргарет Тетчер, коли вона почала сумніватися, що її владі довіряють. І коли Янукович також є сильною людиною, яка відчуває підтримку суспільства, йому нема чого боятися дострокових виборів», — заявила Тимошенко. За її словами, дострокові вибори «породять стабільність у суспільстві». При цьому вона підтвердила, що не відмовилася від амбіцій обійняти посаду глави уряду, «щоб Україна була сильною».

Також Тимошенко наполягає на ухваленні нової редакції Конституції, «яка унеможливить ситуацію, коли народ обирає одночасно дві політичні команди з різним баченням». «Тому я розумію, що навесні в Україні сильно акцентуватиметься питання дострокових виборів», — сказала вона. Тимошенко також вважає, що на наступних парламентських виборах більшість здобудуть демократичні сили.

Що ж до проведення дострокових президентських виборів, то, на думку лідера БЮТ, вони поглиблять конституційну кризу в країні: «Одночасне переобрання усіх і вся тільки посилить елемент нестабільності у країні та ризики. Ми вважаємо, що нині треба переобрати саме той орган у країні — Верховну Раду — який є джерелом нестабільності». Тимошенко наголосила, що дострокові вибори до парламенту можливі лише з новою редакцією Конституції.

Окрім внутрішньополітичної ситуації в Україні, лідерка БЮТ обговорювала зі своїми американськими візаві і проблему енергетичної безпеки нашої країни. Після зустрічі у Вашингтоні з Діком Чейні та Стівеном Хедлі, Юлія Тимошенко заявила, що американське керівництво підтримує кроки до посилення енергетичної незалежності України.

«Вони розуміють усі проблеми, що супроводжують політичне життя в Україні. І, наскільки я зрозуміла, підтримують демократичний розвиток України», — констатувала Тимошенко, додавши: «Вони також підтримують наші кроки до посилення незалежності, а також до посилення диверсифікованості поставок енергоносіїв». За її словами, Україну сприйматимуть як «ключову країну для створення системи енергетичної безпеки цілого регіону, включаючи Європейський Союз».

Тимошенко сказала, що від імені БЮТ заявляла про те, що нині «уперше за 15 років незалежності в Україні виникла справжня небезпека, яка загрожує втратою політичного суверенітету країни, її самостійності та її руху до європейської спільноти». «Ми вважаємо, що сьогодні всі демократичні сили мають стати на захист незалежності, європейського вибору, енергетичної безпеки... Гадаю, що й енергетична безпека, і єдність демократичних сил, і рух України до ЄС, це той контекст, який підтримують усі демократичні країни у світі... Я переконалася в тому, що у світі ми знайдемо підтримку демократичних країн на цьому шляху», — сказала Юлія Тимошенко й запевнила, що під час проведених у рамках її візиту зустрічей вона не зустріла байдужості, а побачила підтримку і налаштованість на розуміння України.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі