Суд ООН починає слухання за позовом Грузії проти РФ

Поділитися
Cуд ООН почне розглядати позов Грузії проти Росії. Грузія звинувачує РФ в етнічній дискримінації. Усні слухання розпочинаються сьогодні, 13 вересня, і триватимуть тиждень.
Cуд ООН почне розглядати позов Грузії проти Росії. Грузія звинувачує РФ в етнічній дискримінації. Усні слухання розпочинаються сьогодні, 13 вересня, і триватимуть тиждень.Нагадаємо, що 12 серпня 2008 року після закінчення збройного конфлікту в Південній Осетії Грузія подала до Міжнародного суду ООН позовну заяву проти Росії. Вона звинуватила Москву у порушенні положень Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. Тбілісі закликав суд до розгляду суперечки за суттю в якості тимчасових заходів зобов'язати Росію забезпечити права громадян Грузії у Південній Осетії і Абхазії. Грузія, зокрема, закликала «захищати її громадян від насильницьких актів дискримінації російських збройних сил, що діють у співпраці із сепаратистськими бойовиками та іноземними найманцями на її території». У своїй заяві Грузія вказала, що із початку 1990-х років Росія вдається до «систематичної етнічної дискримінації, скерованої проти етнічного грузинського населення та інших груп у цих регіонах». 15 жовтня 2008 Міжнародний суд ООН оголосив рішення про тимчасові заходи. Він закликав обидві сторони - Грузію і Росію - утримуватися від будь-яких актів расової дискримінації та їхньої підтримки. Суд постановив, що Москва і Тбілісі повинні сприяти наданню гуманітарної допомоги нужденним, а також не вдаватися до заходів, які призведуть до посилення суперечки. У рішенні про тимчасові заходи суд зобов'язав обидві сторони у справі забезпечувати безпеку населення, права людини на свободу пересування і поселення у рамках кордонів держави, захищати власність переміщених осіб і біженців. Суд постановив, що сторони конвенції, зокрема Грузія і Росія, мають робити все, що в їхніх силах, аби не допускати актів расової дискримінації щодо осіб, груп осіб чи окремих установ. За рішення щодо тимчасових заходів проголосували сім із восьми суддів, що беруть участь у слуханні справи. У рішенні підкреслюється, що суд повністю обізнаний із винятковою і складною ситуацією у Південній Осетії і Абхазії та прилеглих районах і бере до уваги триваючу невизначеність у регіоні. Суд зазначив вразливе становище етнічних грузин, яких зачепив недавній конфлікт, і підкреслив, що положення етнічних осетинів і абхазів також залишається важким. Міжнародний суд є одним із шести головних органів ООН. Це єдиний міжнародний судовий орган універсального характеру, що вирішує суперечки між державами. Він складається із 15 суддів, що обираються Генеральною Асамблеєю і Радою Безпеки на дев'ятирічний термін. Учасниками статуту суду є 192 держави.

За матеріалами Росбалта

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі